Çözüm süreci kapsamında iki aşamada sivil ve militan toplam 9 bin PKK’linin Türkiye’ye dönüşüne izin verileceği öne sürüldü. Bazı PKK’lilerin Türkiye’de yargılanacağı belirtiliyor. Sürece ilişkin gözler hükümetin önereceği yasal düzenlemelere çevrilmişken, Reuters haber ajansı ismi verilmeyen “üst düzey bir Ortadoğu yetkilisine” dayandırdığı haberinde, genel bir af anlamına gelmeyecek ancak PKK’den ayrılarak evlerine dönenleri koruyacak bir düzenleme üzerinde çalışıldığını aktardı.
Ajansa konuşan yetkili, söz konusu düzenlemenin bu ay içinde parlamentoya sunulmasının beklendiğini dile getirdi. Buna göre, ilk etapta silahlı suçlara karışmamış bin kişinin, daha sonra ise yapılacak bireysel incelemelerin sonucuna bağlı olarak 8 bin PKK mensubunun Türkiye’ye dönüşüne izin verilecek.
Yetkili, Ankara’nın bin kadar orta ve üst düzey PKK yetkilisinin ise Türkiye’ye dönmesine izin vermeyeceğini, bu isimlerin Avrupa dâhil üçüncü ülkelere yerleştirilmesinin gündeme gelebileceğini söyledi.
DEM Parti’den farklı açıklama geldi
Ajansa konuşan DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, PKK üyelerinin demokratik ve sosyal entegrasyonunu mümkün kılacak özel bir yasa üzerinde çalışıldığını ve bunun “ister sivil ister militan olsun, PKK’den dönen herkes için geçerli olacağını” vurguladı. Temel, kademeli bir geri dönüş değil, herkesi kapsayan bir yöntemin benimseneceğini belirtti.
Bazı PKK üyelerinin üçüncü ülkelere gönderilmesi fikrinin gündeme getirildiğini de doğrulayan Tayip Temel, bunun potansiyel ev sahibi ülkelerle de müzakere edilmesi gerektiğini ifade etti.

DEM Parti’den ismi gizli tutulan bir diğer kaynak ise genel af dili kullanılmadan, sadece PKK’ya özgü tek bir yasa üzerinde çalışıldığını söyledi. Temel’in açıklamasının aksine, “farklı gruplar için farklı prosedürler olacak” diyen kaynak, bazı PKK üyelerinin Türkiye’ye döndüklerinde muhtemelen soruşturma ve yargılamalarla karşılaşacaklarını belirtti.
Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine örgüt Mayıs ayında örgütsel varlığına son verdiğini duyurmuş, militanlar Temmuz ayında sembolik bir ateş yakma töreni gerçekleştirmişti. Geçen ay ise Türkiye’deki militanların Irak’a döneceği açıklanmış, ancak ülkede hâlâ kaç silahlı savaşçının bulunduğuna dair net bir bilgi verilmemişti.
Halihazırda önemli bir kısmı Türkiye vatandaşı olan PKK mensuplarının büyük çoğunluğunun Irak’ta olduğu, Suriye’nin kuzeyinde ise az sayıda PKK’lının varlığını sürdürdüğü değerlendiriliyor.






