Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) hafta sonu iki oturum olarak düzenlediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) öğretmenler gözetmen ücretini düşük bulduğu için görev almak istemedi. ÖSYM yönetimi de yasa gereği farklı alanlarda çalışan devlet memurlarını gözetmen olarak görevlendirdi. Gözetmenler arasında imam, polis, gardiyan gibi üniversite mezunu meslek grupları yer aldı.

Halk TV'den Yurdagül Uygun'un haberine göre, eğitimciler öğretmen dışında yapılan görevlendirilmenin sınavın güvenliğini düşürdüğünü belirtirken öğrenciler de öğretmen dışındaki görevlilerin yapılan işe hakim olamadıkları için sınava erken başlama, geç bitirme gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını iddia etti.

'SINAV GÜVENLİĞİNİ DÜŞÜRÜYOR'

Eğitim Gücü Sen Genel Başkanı Oğuz Özat, düşük sınav ücretleri nedeniyle öğretmenlerin gözetmenliğe başvurmadığını bu nedenle de YKS’de ÖSYM’nin sınav merkezlerinin çoğuna tek gözetmen verebildiğini söyledi. Özat, bu durumun da sınav güvenliğini düşürdüğünü söyledi.

Aynı zamanda tek gözetmenle sınavın yürütülmesinin zorluk yarattığına dikkat çeken Özat, şöyle devam etti: “Bu durum ayrıca denetleme, aynı zamanda öğrenciyi kontrol edebilme, sınav işlemleri yapabilme noktasında güvenlik ve kontrol zafiyeti oluşturmuştur. ÖSYM sınav ücretlerinde benzeri ücretlerle devam ettiği sürece korkarım ki önümüzdeki sınavlarına öğretmen sınav salon başkanı ve gözetmeni bulamayacaktır.”

SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

Sınav ücreti, ÖSYM yönetimi tarafından ocak ve temmuz aylarında belirleniyor. YKS de haziran ayında yapıldığı için temmuz ayında yapılacak güncelleme ücretlere yansımadı. Halihazırda sınav başkanına net 442 lira, gözetmene de 392 lira ödeme yapılıyor. Sınavlarda 75 kişiye kadar olan sınıflarda iki görevli, 75’ten fazla adayın olduğu sınav salonlarında ise üç görevli bulunması gerekiyor. 15 kişinin altında olan sınıflarda ya da engelli adaylar için bir kişi görev alıyor.

ÖSYM BAŞKANI: GÖZETMEN OLARAK GÖREVLENDİRİLDİLER

Resmi verilere göre, Okulda olması gereken 1 milyon 187 bin çocuk eğitim alamıyor Resmi verilere göre, Okulda olması gereken 1 milyon 187 bin çocuk eğitim alamıyor

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy da konuyla ilgili açıklamasında, ÖSYM’nin mevzuat gereği ihtiyaç duyulduğunda akademisyen ve öğretmenler dışında diğer meslek gruplarından üniversite mezunu memurları da görevlendirebildiğini söyledi. Ersoy, “Diğer meslek gruplarından görevlendirilenler, salon başkanı olarak değil gözetmen veya yedek sınav görevlisi olarak görevlendirilmektedir. Bina sınav sorumluları ve salon başkanları sadece akademisyen ve öğretmenlerden teşekkül etmektedir. Bununla birlikte görev alan diğer meslek grupları toplam görevlilerin çok düşük bir oranını teşkil etmektedir. Bu uygulama YKS gibi milyonlarca adayın katıldığı büyük sınavlarda gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

Bazı sınıflarda kamera olmadığı konusunda ise Ersoy, “Türkiye’nin çok büyük kısmında tüm salonlarda, sınav yapılan tüm binalarda ise bina girişlerinde ve bina sınav sorumlularının odalarında kamera bulundurulmaktadır” dedi. (Kaynak)