Irak’ta, Şiiler için kutsal sayılan Kerbela kentinde halka açık alanlarda kadınların nargile içmesi sıkça karşılaşılan bir durum değil. Ancak yine de ildeki yetkililer, kadınların bu yerlerde nargile içmelerini yasaklayan bir kararname çıkardı.

Karara tepki gösteren Kerbela sakinlerinden Esra Edib, "Nargile kanunen yasak değil ve bilinç kaybına neden olmuyor. Uyuşturucu veya beyne zarar veren bir şey olarak kabul edilmiyor. Dolayısıyla bu karar özgürlüğümüzü elimizden alıyor ve bence yanlış bir karar" dedi.

Kararın arkasındaki neden ise İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’in torunu İmam Hüseyin'in türbesinin Kerbela'da bulunması. Şii din adamları, kendileri için kutsal olan bu kentte kadınların nargile kullanmasının “caiz olmadığını” savunuyor.

Ancak insan hakları savunucuları, kararın kadın haklarına karşı ihlal olduğunu belirterek kararı kınıyor.

Erdoğan, Bir Bakan Yardımcısı da Dâhil Olmak Üzere Çok Sayıda Üst Düzey Bürokratı Görevden Aldı Erdoğan, Bir Bakan Yardımcısı da Dâhil Olmak Üzere Çok Sayıda Üst Düzey Bürokratı Görevden Aldı

Irak İnsan Hakları Derneği Kerbela Şubesi Müdürü İkbal Abbas, "Kerbela’da yetkililerin aldığı bu karar açık bir şekilde kadın haklarının ihlalidir. Biz İnsan Hakları Derneği olarak durumu Bakanlar Kurulu Sekreterliği’ne ilettik ve Kerbela’da kadınların haklarının korunmasını istedik” dedi.

Karar Kerbela'daki çoğu kafeteryada uygulanıyor. Ayrıca ilde kadınların araba ve motosiklet kullanması da yasak.