Okullarda öğretmenlerin önlük giymesini "teşvik edeceği" yönündeki açıklaması ile tepki çeken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Tavsiye kararında bulunduk. Şu an bu bir zorunluluk değil” açıklaması yaptı. Ancak Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmenlerin “Önlüklü vaziyette birer adet fotoğraf göndermesi”ni isterken, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de meslek liselerinin önlük tasarımlarını beğenmeyip “Boyu daha uzun olsun” talimatı verdiği ortaya çıktı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Türkiye’de bakanlıkların tamamı ve bürokrasinin tamamına yakını cemaat ve tarikatlar koalisyonuyla yönetiliyor” diyerek tepki gösterdi.

Cumhuriyet’te yer alan Merve Kılıç haberine göre Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara yazı göndererek, ilk gün etkinliklerinin fotoğraf ve videolarının çekilmesini istedi. Yazıda altı çizili şekilde ve koyu puntoyla öğretmenlerin “önlüklü vaziyette birer adet fotoğraf göndermesi” talimatı verildi. Yazı, bir okul müdürü tarafından da “Nöbetçi idareci, nöbetçi öğretmen arkadaşlarımızın bahçede ve katlarda görev yaparken özellikle yaka kartlarını takması ve sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi önlükle görevlerini yapması” notuyla, öğretmenlere iletildi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise meslek liselerinde hazırlatılan önlük tasarımlarını beğenmeyerek “daha uzun olsun” talimatı verdi.

Kobani Üniversitesi’nin yeni binası hizmete açıldı Kobani Üniversitesi’nin yeni binası hizmete açıldı

‘CEMAAT VE TARİKATLARIN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPAR HALE GELMİŞ’

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Türkiye Cumhuriyeti, ‘genelgeler devleti’ haline geldi. MEB hem karma eğitimle hem beyaz önlükle ilgili söylemleriyle çok tehlikeli bir kapıyı araladı” dedi. Açıklamaların art arda gelmesinin tesadüf olmadığını kaydeden Özbay, şunları söyledi:

“Türkiye’de bakanlıkların tamamı ve bürokrasinin tamamına yakını cemaat ve tarikatlar koalisyonuyla yönetiliyor. Bu kurumlardaki kişiler, cemaat ve tarikatların sözcülüğünü yapar hale gelmiş durumda. Bakan önlükle ilgili ‘Zorlama değil’ demek zorunda çünkü ‘zorunlu’ demesi yasalara aykırı. Bakan ‘tavsiye kararı’ diyerek kamuoyundan gelen tepkiyi dinlemek istedi.”

‘DAYATMALARA KARŞI HUKUKİ GİRİŞİMLERİMİZ OLACAK’

Özbay, beyaz önlük söylemindeki amacın kadın eğitimcilerin kıyafetine karışmak olduğunu da vurguladı. Genelgelerin hukuka aykırı olduğunun altını çizen Özbay, “Dayatmalara karşı hukuki girişimlerimiz olacak. Bakan, eğer önlük için ‘Zorunlu değil’ diyorsa bu genelgeleri gönderen idareler için işlem yapsın. Hodri meydan” ifadesini kullandı.(Kaynak)