İstanbul Kürt Dil Enstitüsü’nün 5’inci olağan kongresi, Bahçelievler’de bulunan Doğu ve Güneydoğu Dernekler Konfederasyonu binasında yapıldı. Kongreye Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılım sağladı.

Kongrenin düzenlendiği salonda, Kürtçenin eğitimi ve resmi statüsüne dikkat çeken Kürtçe pankartlar yer aldı. Etkinlik, Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçeleriyle iki dilli olarak yürütüldü. Divan kurulmasının ardından, mücadele sürecinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşu sonrası divan adına konuşan Mehmet Bulut, Kürt dilinin ve kültürünün korunmasının toplumsal hafıza açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı.

“KÜRTÇENİN STATÜ KAZANMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Daha sonra söz alan İstanbul Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Remziye Alparslan, anadil alanında yürütülen çalışmalara değinerek Kürtçenin resmi bir statüye kavuşmasının hayati olduğunu belirtti. Alparslan, “Kürtçenin anayasal güvence altına alınması ve anadilde eğitimin tanınması, Kürt kimliğinin resmen kabul edilmesi anlamına gelir. Bu süreçte özellikle yönetimde görev alan arkadaşlarımız ve dili yaşatmak için emek veren öğretmenlerimiz büyük katkılar sundu. Önümüzdeki dönemde de Kürtçenin gelişmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Kurt Ens Besinci Kongrasini Gerceklestirdi2

“DİL SADECE İLETİŞİM DEĞİL, KİMLİKTİR”

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ise yaptığı konuşmada, Kürtçe konuşmanın aynı zamanda ideolojik ve kimliksel bir duruş olduğunu ifade etti. Bir toplumu ayakta tutan temel unsurlardan birinin dil olduğuna dikkat çeken Bayındır, “Dilimiz hislerimizi, düşüncelerimizi ve dünyaya bakışımızı yansıtır. Eğer dilimizi konuşmaz ve yaşatmazsak, kurmak istediğimiz sistemin en önemli ayağı eksik kalır. Bu eksiklik zamanla kültürümüzü ve mücadelemizin yönünü etkiler. Meclis’te konuşmaların büyük çoğunluğu Türkçe yapılıyor. Ancak Kürtçe konuştukça bunun topluma yansıdığını görüyoruz. Dilimizi yaşatmanın yolu onu kullanmaktan geçiyor” diye konuştu.

Koma Amed, 30 Yıl Sonra Amed’de Sahne Aldı
Koma Amed, 30 Yıl Sonra Amed’de Sahne Aldı
İçeriği Görüntüle

Konuşmaların ardından faaliyet raporu okunarak delegelerin onayına sunuldu. Daha sonra yapılan seçimlerde Remziye Alparslan ve Anifi Aydın yeniden eşbaşkanlığa seçildi. Kongre, yeni yönetimin açıklanmasının ardından düzenlenen şölenle sona erdi.