Duhok’un Zaho ilçesinde Kültür ve Sanat Müdürlüğü’nün desteği ile gerçekleştirilen imza töreninde, kitapseverler Lawkê Hacî’nin 5’inci eseri olan “Birîna Jiyanê” (Hayat Yarası) adlı kitabın tanıtımı için bir araya geldi.

Rûdaw’a konuşan Lawkê Hacî, “Guinness’ten bize bildirim geldi. Şu ana kadar böyle uzun ölçekte 4 kitap varmış. Bunlardan biri dünyaca ünlü Homeros destanı ki 15 bin yettten oluşuyor. Benimki yaklaşık 20 bin mısra, bu yüzden kendi çapında bir ilk” dedi.

Aslen Rojava’nın Sere Kani kentinden olan Lawkê Hacî, “Birîna Jiyanê” adlı eserin Latin alfabesi ile yazdığını, içeriğinde Kürt halkının siyasi ve kültürel tarihini konu aldığını söyledi.

İzmir'de Üniversiteliler Kürt Kültürünü Yaşatıyor İzmir'de Üniversiteliler Kürt Kültürünü Yaşatıyor

Eleştirmen Farhad Haci de, “Bu eserin eleştirmeni olarak şunu sundum; neden roman değil de şiir. İkincisi de; bu eser içerik olarak dünya standartlarında olmalı, sadece vezn ve kafiye açısından değil. Çünkü bu türden yüzlerce eser daha önce de yazılmıştır; Firdevs’in Şehnamesi mesela” diye konuştu.

Yazarın 20 yıllık emeğinin ürünü olan ve 860 sayfadan oluşan Birîna Jiyanê için düzenlenen imza törenini Zaho Kültür ve Sanat Müdürlüğü Yönetimi üstlendi.

Zaho Kültür ve Sanat Müdürü Dilxwaz Musa, “Böylesine büyük eser için büyük bir bir etkinlik düzenlemek istedik. Çünkü böyle bir eseri bu ölçekte yazabilecek çok az şair ve yazar var" diye konuştu.

Yazarın sonuncusu Birîna Jiyanê olmak üzere 5 edebi eseri daha var. Ancak bu eserler şu ana kadar destek yetersizliğinden dolayı Kürtçeden başka bir dile çevrilmedi.