21 Şubat Dünya Ana Dili Günü vesilesiyle bir dizi etkinlik gerçekleştiren Kürd Dili Hareketi Derneği (HezKurd), Türkiye Cumhurbaşkanı başta olmak üzere diğer tüm siyasi parti genel başkanları ile il başkanlarına mektup gönderdi.

HezKurd mektubunda Kürt dili önündeki engellere dikkat çekerek Kürtçenin resmi statüye kavuşmasını ve eğitim dili olmasını talep etti.

Mektupta ayrıca konu hakkında görüşmek için siyasi partilerden randevu talep edildi.

Batman'da kayyıma tepki gösteren Kürtçe eğitmenler istifa etti Batman'da kayyıma tepki gösteren Kürtçe eğitmenler istifa etti

Rûdaw’a konuşan HezKurd temsilcisi Avukat Suphi Ögen, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilk defa Kürtçe mektup yazarak Kürtçe önündeki engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti.

Diyarbakır’da Kürtçe kart dağıtıldı

Öte yandan HezKurd üyeleri dün Diyarbakır’da bir basın açıklaması yaparak üzerinde Kürtçe harf ve sayıların yazıldığı binlerce kart dağıttı.

Basın açıklamasında konuşan HezKurd Sözcüsü Bariş Celali, Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Açıklamanın ardından HezKurd üyeleri sokak sokak dolaşıp üzerinde Kürtçe harf ve sayıların yazıldığı 10 bin kart dağıttı.

HezKurd’un bu etkinliği halk tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Dünya Anadil Günü

Birleşmiş Milleteler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2000'de 21 Şubat tarihini Dünya Anadil Günü olarak ilan etti.

"Dünya Anadil Günü" 21 yıldır anadil ile ilgili farkındalığı arttırmak, çok dilliliği savunmak, dillerin unutulmamasını sağlamak amacıyla kutlanıyor.

BM'nin paylaştığı verilere göre dünyada 7 binden fazla dil konuşuluyor. Dünyada konuşan dillerin yüzde 40'ı da yok olma tehlikesi altında.

Yok olan dil ile beraber dilin ait olduğu kültür ve toplumsal hafıza da yitip gidiyor.

UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası'na göre Türkiye'de 18 yok olmuş veya yok olma tehlikesi altında olan dil olduğunu gösteriyor.

Kürtçe de asimilasyon nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan dillerden biri.