Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, "örgüt propagandası yapma" suçlamasıyla verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onamıştı.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine Skype üzerinden katılan Gergerlioğlu, “Hukuka aykırı bir şekilde açılan bir mahkeme, Yargıtay’da yine hukuka çok aykırı bir şekilde onandı” dedi.

Beş yargıçlık bir heyet tarafından, bir hakimin itirazına rağmen dördünün onayıyla kararın onandığını belirten Gergerlioğlu, “Şu anda Anayasa Mahkemesi’ne Pazartesi günü başvuracağız. Benden birkaç hafta önce Anayasa Mahkemesi CHP milletvekili Enis Berberoğlu için bir karar vermişti. CHP’li vekilin milletvekilliği düşürüldükten sonra AYM bu kararı iptal ettiği için tekrar vekilliğe geri dönmüştü. Benimle ilgili de böyle bir karar alınması lazım. AYM’nin kararının beklenmesi lazım. Çünkü bu çok önemli bir karar olacak. Neden? Çünkü CHP’li bir milletvekili için AYM’nin kararından sonra düşürülen vekilliği durdurulup vekilliğe geri dönerken HDP’li bir vekil için AYM’nin beklenmemesi çok büyük bir hukuksuzluk olacak aynı zamanda Kürt halkı açısından da çok büyük bir kırılmaya neden olacak. Çünkü apaçık bir ayrımcılık olduğu ortaya çıkacak” diye konuştu.

Kararın hukuki olmadığını vurgulayan Gergerlioğlu, şunları kaydetti:

“Kötü bir senaryo olarak AYM’nin kararını beklemeden Meclis’te önümüzdeki hafta kararın sadece okunmasıyla vekilliğimiz düşürülebilir ve ceza infaz edilebilir. Bu ihtimal de var. Ama şu anda daha yakın olan ihtimal AYM’nin kararının beklenmesidir.

CHP'li Burcu Köksal 'Sözlerim dil sürçmesi değil' dedi CHP'li Burcu Köksal 'Sözlerim dil sürçmesi değil' dedi

Zaten Kürt meselesinde anti-demokratik, hukuksuz bir tavır gösteren iktidarın hukuki bir meselede, milletvekili dokunulmazlığın kaldırılması meselesinde ap açık bir ayrımcılık gösterme ihtimali son derece şok edici bir tablo olur.”

“Görünen o ki HDP’nin kapatılması yerine HDP’lilerin düşürülmesi tercih ediliyor” diyen HDP’li vekil, “Benim Yargıtay’daki dosyamın hızlandırıldığını gördük. Yargıtay’da binlerce dosya olmasına rağmen benim dosyam hızlıca görüşüldü ve çok hukuksuz bir kararla onandı. Dokuz arkadaşımızın da fezlekelerinin gelmesi, vekiller üzerinden bir harekat olacağı ihtimalini güçlendiriyor” diye konuştu.

Gergerlioğlu, “Ülkede Kürt meselesinde ayrımcılık olmasının nedeni HDP değil. İktidarın ayrımcı ve hukuksuz politikalarıdır. Ayrımcılığa karşı HDP ortaya çıkmış ve demokratik siyaset zemininde çözüm arıyor. Demokratik siyasete gelin, örgüte gitmeyin deniliyordu. Peki demokratik siyaset içinde Kürt meselesi dile getiriliyor, o halde niye bu partiyi kapatmaya çalışıyorsunuz? Bir çözümsüzlük oluşturmaya mı çalışıyorsunuz? Kürtleri hepten, tüm haklarından uzaklaştırılmış kılmaya mı çalışıyorsunuz diye sormamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HDP’nin kapatılması konusundaki tartışmalara değinen Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

“AK Parti-MHP Türkçü ittifakının kafasında maalesef şu ana kadar yapılan yanlışların giderilmesi değil, daha fazlasının yapılması var ve HDP’nin kapatılması durumunda yeni bir partinin açılacağı ihtimalini düşünmek bile istemiyorlar. En azından günü kurtarmak istiyorlar.

Şu anda gittikçe demokratik siyasetten umudunu kesen bir Kürt topluluğu var. Kürtler her zaman iyi niyetli olmuştur. Her zaman sorunları anlaşarak giderme taraftarı olmuştur ve bu çok takdir edilmesi gereken bir tavırdır. Çözüm süreci olduğunda Kürt illerinde çok büyük bir destek verilmişti. Yeter ki çocuklar ölmesin analar ağlasın çözüm sağlansın anlamında. Ama şu anda iktidarın Türkçü politikaları Kürtleri de demokratik siyasetten koparmaya başladı, umutsuz olan, sandık başına gitmek istemeyen bir oran da oluşmaya başladı. Bu da bir gerçek. Bunun da olmaması lazım. Sonuçta önümüz ne kadar kesilse de çareyi demokratik siyasette aramalıyız. Başka bir yere gitmemek buradan bir yol bulmak durumundayız.”

HDP’li vekil, parti içerisinde “sine-i millet tartışılıyor mu”, sorusuna, “Sine-i millete gitmek, halka dönmek tartışılan bir husus. Bir kısım kızgın, öfkeli Kürtler bunu istiyor, diliyor, partiden talep ediyor. Ama partinin genel görüşü böyle bir sine-i millete dönüş yönünde değil. Sonuna kadar demokratik kanalları zorlamak, bu faşizan iktidarı zayıflaması ve gitmesi yönünde gayret sarf etmek yolunda siyaset yapıyor. Bu iktidar gittikçe zayıflıyor. Kendisini güçlendirmek için çok yapay yollara başvuruyor” yanıtını verdi.