Halkların Demokrasi Partisi Hakkari Milletvekili Sait Dede, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz aldı.
Türk Tabipler Birliği öncülüğünde İstanbul'dan Ankara'ya başlatılan ‘Beyaz Yürüyüşünü’ selamladığını belirten Dede, sağlık emekçilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
Sağlık çalışanlarının Covid-19 pandemisi sürecinde; fiziksel, psikolojik ve mesleki olarak zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Dede, hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi.
Hakkâri ve ilçelerinde sağlık alanında yaşanan sıkıntılara da değinen Dede, bazı branşlarda hiç uzman doktor bulunmadığı bilgisini paylaştı.
Uzman doktor eksikliği ve aşırı yoğunluk nedeniyle vatandaşların randevu almakta zorluk yaşadığını iddia eden Dede, “Emin olun, günde yüzlerce telefon alıyoruz. Zor koşullarda çalışmak zorunda kalan doktorlar bazen geçici görevlendirmelerle başka ilçelere gönderiliyorlar. Sağlık ekipmanı, cihaz konusunda da ciddi eksiklikler mevcut. Genelde ilk müdahale yapılıp hastalar çoğunlukla ya Van'a ya da başka illerdeki hastanelere sevk ediliyor. Ancak özellikle kış aylarının sert koşullarında bu sektör tam bir kabusa dönüşüyor. Hastaların sağlık hizmeti alabilmeleri için 200-300 kilometre yol katetmeleri gerekiyor. Acil müdahale ihtiyacı gerektiren hastalıklarda ölüme sebebiyet verecek düzeyde mağduriyetler yaşanıyor. Üstelik çoğu zaman hastalar sevk edildikleri hastanelerde de randevu ve yer bulamıyorlar. Bunun için de her gün hasta ve hasta yakınları bizleri arıyor” dedi.
Dede yaşanan sorunlar ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Yüksekova Devlet Hastanesinin fiziki koşulları çok kötü, binası çökmeye yüz tutmuş durumda. Kadın doğum gibi; bakın, kadın doğum diyorum, kadın doğum gibi elzem alanlarda ya hiç doktor yok ya da bir tane doktor olduğu için örneğin kadın doğum doktoru, bir sezaryene girdiği zaman hastalar orada kuyrukta beklemek zorunda kalıyorlar. Tıbbi ekipman ve araç eksikliği had safhada. Üstelik hastane yönetimi tarafından çalışanlara sürekli mobbing uygulanıyor.
2015'te ihaleye açılan Derecik Devlet Hastanesi; beş yüz elli günde bitmesi gerekiyordu. Kaç müteahhit değişti? Altı yılın sonunda nihayet bitti. Yalnız bina tek yetmiyor Sayın Bakan. Şu an ilçe devlet hastanesinde sadece 2 uzman hekim, 2 pratisyen hekim ve bir aile hekimi çalışmaktadır.
Hakkâri Merkez Şemdinli Çukurca'da da durum çok farklı değil. Bana iletildiğine göre son günlerde Şemdinli'de bir cilt hastalığı yaygınlaşmış durumda. Ancak hastalar Derecik'te, Şemdinli'de cildiye uzmanı olmadığı için en yakın ilçe olan Yüksekova'ya gitmek zorunda, orada da ne yazık ki cildiye uzmanı yok, Hakkâri'ye gitmek zorundalar. Tabii, bu sefer de randevu almakta güçlük çekiyorlar, günlerce beklemek zorundalar. Bu, öbür bölümlerde de böyle, göğüs hastalıklarında da nörolojilerde de neredeyse bütün uzmanlık alanlarında eksiklik göstermektedir.”