Artı Gerçek’in sorularını yanıtlayan Akın, “Biz acilen bu tek adam rejiminden kurtulmak, ekonomisiyle ekolojisiyle herkesin onurlu bir insan olarak yaşayabileceği, hiç kimsenin kimliğinden, inancından, görüşünden dolayı ayrımcılığa uğramadığı bir hayatın tesis edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Erdoğan ve Bahçeli karar verecek”

HDP’nin kapatılması konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akın, “HDP’nin kapatılmaması için elimizden geleni yapacağız. Çünkü HDP’nin kapatılması, demokratik siyasete vurulmuş çok büyük bir darbe olacak. Bunun şimdiye kadar mücadelesini verdik. Bu davanın siyasi bir dava olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de hukuk olmadığı için Erdoğan ve Bahçeli karar verecek” ifadelerini kullandı.

“Ayrı ayrı aday çıkarmanın risklerini görüyoruz”

Akın, HDP’nin seçimlere kendi adayıyla gireceği konusunu ise “Bu mevcut tek adam rejiminden kurtulmak için bütün muhalefetin bu sorumluluk içinde davranması gerekiyor. Herkesin ayrı ayrı aday çıkarmasının yaratacağı riskleri de görüyoruz” şeklinde değerlendirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Erdoğan'ın yeniden adaylığı için Meclis'i işaret etti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Erdoğan'ın yeniden adaylığı için Meclis'i işaret etti

“Onların sorumluluğu olur”

Millet İttifakı’nın HDP’yi dışarıda tutması hakkında açıklamalarda bulunan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü, “Millet ittifakı, Cumhur İttifakı’yla rekabete girerek bu sorunu çözebileceğini düşünüyor. Türkiye’deki matematik ve oy hesabına bakıldığında bunun ihtimali yok. Millet İttifakı eğer tek adam rejiminden kurtulmak istiyorsa, kapsayıcı olması lazım. Emek ve Özgürlük İttifakı’nı muhatap alması gerek. Bütün duyarlılığımıza rağmen bizi görmemeleri halinde HDP adayını çıkarır ve bu halde cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimali de onların sorumluluğundadır” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de çok ciddi bir sandık sorunu meselesi var”

Seçim güvenliğine de değinen Akın, “Biz şu anda HDP üzerinden sandık müşahitleri oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye’de çok ciddi bir sandık sorunu meselesi var. Emek ve Özgürlük İttifakı ile birlikte bütün güçlerimizi birleştirerek ortak çalışma yürütüyoruz. Bugün itibariyle sandıkların yüzde 50’sine yakınında görevlendirme tamamlandı. Ama bunu yüzde 95’e çıkarma gibi bir hedefimiz var ve eksikleri gidermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.