Hakkari ve ilçelerinde artan genç intihar vakaları, toplumun vicdanında derin yaralar açarken, Baro Başkanı Ergün Canan, bu sorunla mücadelede daha fazla geç kalınmaması gerektiğini ifade etti. Canan, yayımladığı açıklamada, yaşanan intiharların sadece bireysel tercihler ya da tesadüflerle açıklanamayacağını, bu kayıpların uzun süredir çözüm bekleyen çok katmanlı toplumsal sorunların sonucu olduğunu belirtti.

Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, toplumun her kesimine hitaben yaptığı açıklamada, intihar vakalarının sebeplerini derinlemesine ele aldı. Özellikle işsizlik, yoksulluk, sosyal dışlanma, aile içi baskılar ve psikolojik destek eksikliklerinin gençleri yalnız ve çaresiz hissettirdiğine dikkat çeken Canan, “Bu yalnızlık, sadece evde ya da sokakta değil; okulda, kamusal hizmetlerde ve çoğu zaman devletin ilgisinde de hissedilmektedir” dedi.

Canan, açıklamasında gençlerin yaşadığı bu duygusal ve psikolojik boşluğu kapatacak bir toplumsal dayanışma inşa edilmesi gerektiğini belirterek, devletin artık sadece reaktif değil, proaktif politikalar geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ergun Canan 1-1

Yüksekova'da Doğalgaz Tartışması: ÖHD Hakkari Şubesinden Sert Tepki
Yüksekova'da Doğalgaz Tartışması: ÖHD Hakkari Şubesinden Sert Tepki
İçeriği Görüntüle

Canan, bir baro başkanı olarak değil, bir baba ve yurttaş olarak seslendiğini ifade ederek, “Bu sessizliğe artık son verilmelidir. Daha fazla geç kalmadan, bu çığlıkları duymalıyız. Hakkari’nin gençlerini yaşama bağlayacak bir toplumsal dayanışmayı hep birlikte inşa etmeliyiz” dedi.

Alınması Gereken Tedbirler:

Baro Başkanı Canan, söz konusu sorunun çözülmesi için bir dizi tedbir önerisinde bulundu:

  1. Gençlere Erişilebilir Ruh Sağlığı Merkezleri: Her ilçede gençlerin kolayca ulaşabileceği ücretsiz ruh sağlığı merkezlerinin açılması gerektiğini belirtti.
  2. Okullarda Psikolojik Destek: Okullarda yeterli sayıda psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanı istihdam edilerek, gençlerin erken yaşta psikolojik destek almasının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
  3. Ailelere Yönelik Bilinçlendirme Programları: Aile içindeki psikolojik baskıların azaltılması ve ailelerin desteklenmesi amacıyla bilinçlendirme ve rehberlik programlarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
  4. Gençlere İstihdam ve Eğitim Fırsatları: Gençlere iş, eğitim, sanat ve kültür alanlarında kendilerini ifade edebilecekleri ortamların sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
  5. Sosyal Yardım ve Psikolojik Destek: Sosyal yardımların ekonomik desteğin yanı sıra, psikolojik destek mekanizmalarını da içerecek şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.

Hakkari’nin Geleceği İçin Umutlu Bir Adım

Baro Başkanı Ergün Canan, bu önerilerin hayata geçirilmesiyle Hakkari'deki gençlerin yaşama tutunabileceğini ve toplumsal dayanışmanın artırılabileceğini ifade etti. Bu seferberlik çağrısı, yerel yönetimlerin ve toplumsal aktörlerin bu kritik sorun karşısında harekete geçmesi gerektiğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.