İHD Hakkari Şubesi ile Özgürlül İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) önceki gün Yüksekova'da askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamanın ardından yapılan ev baskınlarında, çok sayıda kişinin gözaltına alınmasını ve görgü tanıklarının beyanları kapsamında 2 çobanın işkenceye maruz bırakılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Hakkari Kavaklı köyü Maden Eylemi 24. Gününde Hakkari Kavaklı köyü Maden Eylemi 24. Gününde

İHD ve ÖHD’nin ortak yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “27.07.2021 tarihinde Yüksekova ilçesine bağlı Aşağı Ölçek(Yêkmal) köyünde koyun çobanları Levent Dere ve Harun Örtaş isimli yurttaşlar askerlerce gözaltına alınmıştır. Görgü tanıklarına göre işkence ve kötü muamele ile gözaltına alındıkları tarafımıza aktarılmıştır.

Dün (28.07.2021) Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığında tutulan Levent Dere ve Harun Örtaş isimli çobanlarla görüşmeye giden Hakkâri şube eş başkanımız Av. Yusuf Çobanoğlu ve ÖHD Hakkâri Temsilciliği üyesi Av. Şoreş Diri’ye görüşme engeli konulmuştur

Soruşturma dosyasında hali hazırda herhangi bir kısıtlılık veya avukat görüş yasağı kararı olmamasına rağmen, avukatlar müvekkilleriyle görüştürülmemiştir. Sonrasında, Yüksekova İlçe Jandarma Komutanı, avukatların müvekkilleriyle görüşmek istemesini “14 yaralımız var, bizi sıkıştırmayın, istersek hemen avukat yasağı kararı aldırırız” diyerek, gözaltı sürecinin ne denli bir keyfiyetle yürütüldüğünü ortaya koymuştur.

Halen Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’nda tutulan iki yurttaşımızın can güvenliğinden kaygı duyduğumuzu ve bu kaygımızı ÖHD Hakkari temsilciliği İle beraber ilçe jandarma komutanlığında bir tutanak tutarak kayıt altına aldığımızı kamuoyuna bildiririz.

Tekrar hatırlamayı hayati buluyoruz ki, gözaltında bulunan herkesin can güvenliğinden devlet sorumludur” denildi.