Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede,” Valiliklerin 15 günde bir ilan ettiği “Askeri ve Özel Güvenlik Bölgesi” uygulamalarını TBMM’ye taşıdı.

Görüşülmekte olan 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesinin yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi veren Dede,” Söz konusu maddeye dayanılarak ilan edilen yasaklama ile birlikte başta seyahat ve yerleşme özgürlüğü olmak üzere bölge giriş çıkışlarının koşul ve izne tabi olması yurttaşların mülkiyet haklarının özüne de zarar vermekte ve mülkiyet hakkını kısıtlamakta çoğu zaman ortadan kaldırmaktadır” dedi.

Başta Hakkâri, Bingöl, Şırnak ve Diyarbakır illerinde olmak üzere birçok ilde 2565 sayılı kanunun 32/A maddesine dayanılarak geniş bir alan askeri yasak bölge ilan edildiğini anımsatan Dede,” Anayasa ve uluslararası sözleşmelere apaçık bir şekilde aykırı olan birçok sivil yerleşim alanlarının yasaklanması aynı zamanda tarım ve hayvancılığı da bitirme noktasına getirmektedir”

Hakkâri Valiliği tarafından düzenli olarak koordinatlar verilmek suretiyle 30 bölgenin sürekli askeri özel güvenlik bölgesi ilan edilmektedir diyen Dede,” Bu bölgelere giriş çıkışlar yasaklanmaktadır. Hakkâri yüzölçümünün yüzde 80’ine yakın bir alanını kapsayan bu yasaklama hem tarım ve hayvancılığı bitirmekte hem de ilan edilen bölgelerde sivil yerleşim alanlarının bulunması dolayısıyla yurttaşların birçok temel hak ve özgürlüğünü askıya almaktadır. Öyle ki başta Kavaklı ve civarı olmak üzere bu alanlarda kalan yerlerde ikamet eden sakinlere sınırlı giriş çıkış izni ve erzak ambargosu uygulanmaktadır”

Dede,” Hukuk devletinde bir yerde, bölgede veya bir alanda kamu düzenini veya güvenliğinin bozulması halinde o bölgede ikamet eden yurttaşların can ve mal güvenliğini korumak için gerekli tedbirleri almak esastır. Oysa ülkemizde koruma tedbiri olarak hukuki ve insani olmayan meşru dayanaklardan yoksun kısıtlamalara gidilmekte, yurttaşların temel hak ve özgürlükleri askıya alınmaktadır. Bu anayasaya aykırı uygulamalar yurttaşların hukuka olan inancını temelden sarsmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Dede’nin kaldırılması talebiyle TBMM’ye verdiği kanun teklifi”

Milletvekili Düşünmez Kavaklı Maden eylemini Meclise taşıdı Milletvekili Düşünmez Kavaklı Maden eylemini Meclise taşıdı

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Yapılan düzenleme ile seyahat yerleşme ve mülkiyet hakkına sınırlama getiren maddenin kaldırılması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

ASKERİ YASAK BÖLGELER VE GÜVENLİK BÖLGELERİ KANUNUDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 18.12.1981 tarih ve 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler Ve Güvenlik Bölgeleri kanununun 32/A maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür