- Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli AFAD verilerine göre 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından ABD'den yapılan "Yardıma hazırız" açıklaması sonrasında çok sayıda ülkeden destek ve taziye mesajları geldi. Kandilli Rasathanesi depremi Richter Ölçeği'nde (ML) olarak 7.4 olarak duyurmuş, moment magnitüd (Mw) ölçeğinde ise 7.7 olarak açıklamıştı.

MEB Okul Öncesi Program Taslağından Milli Değerler, Aile Bağları ve Giyim Kültürü: Değişen Yaklaşımlar MEB Okul Öncesi Program Taslağından Milli Değerler, Aile Bağları ve Giyim Kültürü: Değişen Yaklaşımlar

Türkiye'nin 10 ilini vuran depremin ardından, ABD, Türkiye'ye her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu açıklamış, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "ABD, bugün Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremden endişe duyuyor. Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız" denmişti. Açıklamada, "Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

RELATED VİDEO
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından uluslararası yardım çağrısını da içeren dördüncü seviyede alarm verildiğini açıklamıştı.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI: ACİL YARDIM PROGRAMI İÇİN TALİMAT VERDİK

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Kahramanmaraş merkezli deprem için "derin üzüntü duyduğunu" belirterek, acil bir yardım programı hazırlanması için talimat verdiğini duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cohen, Kahramanmaraş merkezli deprem için yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin güneyinde meydana gelen deprem nedeniyle İsrail devleti adına Türk halkına derin üzüntülerimizi iletmek istiyorum. Kalplerimiz felaketin kurbanlarıyla; yaralılara acil şifa diliyoruz." Cohen, acil bir yardım programı hazırlanması için Bakanlığına talimat verdiğini aktardı. Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yoaz Gallant'ın da İsrail ordusu ve Bakanlık kurumlarına insani yardım sağlanması için talimat verdiği paylaşıldı.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında" ifadeleri kullandı. Açıklamada, "Bugün sabaha karşı yaşanan deprem sonrasında kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında. Hayatını kaybedenlerin sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dendi.

YUNANİSTAN: HEMEN YARDIM GÖNDERECEĞİZ

Yunanistan da, deprem nedeniyle Türkiye'ye yardım gönderileceğini duyurdu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkesinin Türkiye ve Suriye için kaynaklarını seferber etmeye başladığını ve hemen yardım göndereceğini açıkladı. Miçotakis Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "Türkiye ve Suriye'deki deprem felaketinden derin üzüntü duyuyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine içten başsağlığı mesajları gönderiyoruz. Düşüncelerimiz depremden etkilenen insanlarla. Yunanistan kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardıma başlayacak" ifadelerini kullandı.

AZERBAYCAN: 370 KİŞİLİK EKİP GÖNDERECEĞİZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, taziye mesajında, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü" ifadelerini kullandı. Azerbaycan, deprem nedeniyle Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi gönderecek. Yapılan açıklamada, "Azerbaycan'dan 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplerin çalışmalarına katkı vermek üzere deprem bölgesine intikal etmektedir" dendi.

ABD VE RUSYA BÜYÜKELÇİLİKLERİNDEN TAZİYE MESAJLARI

ABD ve Rusya'nın Ankara büyükelçiliklerinden de başsağlığı mesajları geldi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de mesajında, "Türk dostlarımıza en içten başsağlığı dileklerimizi sunarız" ifadelerini kullandı. Açıklamada, "ABD'nin Türkiye'deki Diplomatik Misyonu, bu sabah Güneydoğu ve Orta Akdeniz bölgelerinde meydana gelen depremin neden olduğu acı can kaybı ve geniş çaplı hasar için derin üzüntülerini ifade eder. Türk dostlarımıza en içten başsağlığı dileklerimizi sunarız" dendi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada da "Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen depremden etkilenen vatandaşlara ve tüm Türk dostlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, bu felaketi en az hasarla atlatmayı temenni ederiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz" denildi.


RUSYA: 100 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİNİ GÖNDERMEYE HAZIRIZ

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı da açıklamasında "Deprem nedeniyle Türkiye'ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan 2 adet İl-76 uçağı gönderilmeye hazır" duyurusu yaptı.

PUTİN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mesajda, ülkesinin yaşanan deprem nedeniyle Türkiye’ye yardım etmeye hazır olduğunu belirtti. Rusya lideri Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği telgrafta, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini iletti. Kremlin’in yayınladığı açıklamaya göre Putin, Erdoğan’a ilettiği telgrafta şu ifadeleri kullandı: “Ülkenizde yaşanan büyük depremin neden olduğu ölümler ve yıkımdan ötürü içten başsağlığı dileklerimi kabul edin. Hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına acılarını paylaştığımı, yaralananlaraysa acil şifa dileklerimi iletmenizi rica ediyorum. Depremin neden oldukları için gereken yardımı göstermeye hazırız.”

AB'DEN KURTAMA EKİPLERİ YOLA ÇIKTI

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Joseph Borrell, "Avrupa Birliği, Türkiye'ye ve Suriye'ye yardım etmeye hazır" mesajı yayınladı. Borrell, paylaştığı Tweette şöyle dedi: "Bu sabah Türkiye ve Suriye'yi sarsan yıkıcı depremde yüzlerce kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralandı. Düşüncelerimiz Türkiye ve Suriye halkıyla birlikte. AB yardım etmeye hazırdır."

Depremin ardından Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aktive edildi. Avrupa’dan Türkiye’ye yardım ekiplerinin gönderileceği bildirildi. Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Birimi Başkanı Janez Lenarcic, “Türkiye’de bu sabah meydana gelen deprem sonrası Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’nı aktive ettik” dedi. Lenarcic, Avrupa Birliği’nin Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nin Avrupa’dan kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini söyledi. Lenarcic, Hollanda ve Romanya’dan yetkililerin yola çıktığını söyledi.

BARZANİ'DEN TAZİYE MESAJI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani de depremle ilgili esajında “Türkiye ve Suriye'de bu sabah meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.


IKBY Başbakanı Mesrur Barzani de Twitter hesabından “Düşüncelerim, dün gece tüm bölgede meydana gelen depremde yaşamları etkilenen kurbanların aileleri ve yaralılarla birlikte” mesajını paylaştı. Başbakan ayrıca, Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak, kurtarma çalışmalarına yardım etmeye hazır olduklarını vurguladı.

İSVEÇ: DESTEĞİMİZİ SUNMAYA HAZIRIZ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda konuştuğunu duyurarak yardım göndermeye hazır olduklarını ifade etti. Kristersson Twitter'dan yaptığı açıklamada "Büyük depremin ardından Türkiye ve Suriye'de yaşanan can kayıplarının üzüntüsünü yaşıyoruz. Düşüncelerimiz kurbanlar ve sevdikleriyle birlikte. Tayyip Erdoğan'a en derin taziyelerimi ilettim. Türkiye'nin ortağı ve AB dönem başkanı olarak desteğimizi sunmaya hazırız" dedi.

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON: ACİL YARDIMA HAZIRIZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Eşi benzeri görülmemiş bir depremin ardından Türkiye ve Suriye'den korkunç görüntüler geliyor. Fransa olay yerindeki nüfusa acil yardım sağlamaya hazır. Düşüncelerimiz yaslı ailelerle birlikte" dedi.


RISHI SUNAK: İNGİLTERE HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIR

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, " Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremden etkilenen insanların yanındayım" dedi. Özellikle arama kurtarma çalışmalarına katılanlara desteğini belirten Sunak, "İngiltere'nin her türlü yardım için hazır olduğunu" söyledi.


PAKİSTAN: MÜMKÜN OLAN DESTEĞİ SAĞLAMAYA HAZIRIZ

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı. Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları nedeniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadesini kullandı. Türkiye’nin Pakistan’a her zor anında yardım elini uzattığını anımsatan Şerif, İslamabad’ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Pakistan’ın Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğuna işaret edilerek, İslamabad'ın yardım çalışmalarında mümkün olan tüm desteği sağlamaya hazır olduğu kaydedildi.

MISIR: BU FELAKETLE YÜZLEŞMEK İÇİN YARDIMA HAZIRIZ

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğu belirtildi. Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu ifade edildi.

TAYVAN 200 BİN DOLARLIK YARDIM TAAHHÜDÜNDE BULUNDU

Tayvan Dışişleri Bakanlığı da depremin ardından yardım taahhüdünde bulundu. Açıklamada "Yıkıcı depremin ardından kalbimiz Türkiye halkıyla birlikte. Tayvan, afet yardımı için 200.000 ABD Doları taahhüt ediyor ve talep edilmesi halinde daha fazla yardım sağlamaya hazırız. Düşüncelerimiz bu trajedinin hem kurbanları hem de hayatta kalanlarıyla birlikte" ifadeleri kullanıldı.


(DIŞ HABERLER)