Cezaevlerinde mahpuslara yönelik hak ihlalleri ve darp olayları sürüyor. Birçok cezaevinden ihlal haberleri geliyor. İhlallerin yaşandığı cezaevlerinden biri de Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi. Mahpuslar arama adı altında koğuşlara basın düzenlenerek darp edildiklerini, kötü muamele ile karşılaştıklarını anlatıyor.

20 GARDİYAN KOĞUŞA BASKIN DÜZENLEDİ

Bu gün ailesini telefonla arayan 22 yaşındaki mahpus İ.A, sabah saatlerinde infaz koruma memurlarının saldırısına maruz kaldığını anlattı. Saldırı olayının sabah saat 8.30 civarında gerçekleştiğini aktaran İ.A’nın anlattığına göre kaldığı koğuşlarına 20’ye yakın infaz koruma memuru arama adı altında koğuşlarına baskın düzenler şekilde girdi. İ.A, kalabalık infaz konuruma memurları ile koğuşa giren başgardiyanın, kendilerine hakaretler yağdırdığını ve kendisine tokat attığını söyledi.

İ.A: TEK BAŞIMA TUTULUYORUM

Bu hakaretlerin açık görüş alanında da devam ettiğini ifade eden İ.A, başgardiyanın kendilerine “istediğimi yaparım kimseyi tanımam” diyerek hakaretlerini sürdürdüğünü söyledi. Ardından kendisinin baş memurluğa götürüldüğünü, orada darp edildiğini ifade eden İ.A, “Eşyalarım verilmiyor. Tek başıma bir odada tutuluyorum. Odaya götürülürken de kollarım ters şekilde çevirilerek götürülüyorum” dedi. Oruçlu olduğunu, ancak buna rağmen baskıların ve darp olayının yaşandığını söyledi.

MAHPUSLARA “ESAS DURUŞ” DAYATMASI

Bu uygulamaların başgardiyanın göreve başlamasının ardından arttığını anlatan İ.A, kendilerine esas duruş dayatıldığını, buna karşı gelince kötü muamele ile karşılaştıklarını anlattı. Başgardiyanın kendilerine hakaret ederken “Her şey benim emrimde olacak. Kimse bana itiraz edemez. İstediğimi yaparım” dediğini anlatan İ.A, “Bu şekilde mahpusları tahrik ediyor. Arama adı altında sürekli koğuşlara baskınlar yapılıyor” diye anlattı.

AİLE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

TBMM'nin Haftalık Çalışma Programı Yarın Başlıyor TBMM'nin Haftalık Çalışma Programı Yarın Başlıyor

Cezaevinden ailesini arayan İ.A, tüm bunları anlatında cezaevi idaresi tarafından telefon görüşmesi kesildi. İ.A’nın rapor almak için revire gittiği ancak nasıl bir rapor düzenlendiğine ilişkin bilgi alınamadı. Cezaevine giden aile avukatı, İ.A ile görüştü ve nasıl şiddet gördüğüne ilişkin detayları aldı. Aile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacak.

AİLE ÖHD'YE BAŞVURDU

İ.A'nın ailesi Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesine başvuruda bulundu. ÖHD, süreci takip edeceğini dile getirdi.