ABD destekli Kürt güçlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), bir Arap komutanını tutuklamasının ardından Arap aşiretlerinin ayaklanmasını bastırmak için çarşamba günü Suriye'nin doğusundaki Deyrizor vilayetine takviye kuvvetler yığdı.

ÇATIŞMALARDA EN AZ 40 SAVAŞÇI VE 15 SİVİL ÖLDÜ

Görgü tanıkları ve yerel kaynaklar, SDG tarafından kontrol edilen Fırat Nehri'nin doğusundaki Arap aşiret bölgesinin kalbinde yer alan stratejik petrol kuşağındaki bir dizi kasabada pazar gününden bu yana devam eden çatışmalarda, her iki taraftan en az 40 savaşçının ve 15 sivilin öldüğünü söyledi.

RELATED VİDEO

Seçim Öncesi Tutuklanan Altı Siyasetçi Serbest Bırakıldı Seçim Öncesi Tutuklanan Altı Siyasetçi Serbest Bırakıldı

SDG, ARAP KOMUTANIN BİRÇOK SUÇA KARIŞTIĞINI AÇIKLADI

Çatışmalar geçen pazar günü SDG'nin Deyrizor Askeri Konseyi'ne başkanlık eden 'Ebu Havle' lakaplı Ahmed el Habil'i tutuklamasının ardından patlak verdi. Habil aynı zamanda ABD tarafından kurulan ve omurgasını Kürt güçlerinin oluşturduğu SDG'nin önde gelen Arap komutanlarından biriydi.

SDG konuyla ilgili ilk açıklamasında Ebu Havle'nin uyuşturucu kaçakçılığından vilayetteki IŞİD tehdidiyle baş edememeye kadar birçok suça karıştığı gerekçesiyle tutuklandığını ve görevinden alındığını duyurdu.

ARAP AŞİRET SAVAŞÇILARI SDG DEVRİYELERİNE SALDIRDI

Bölge sakinleri, vilayetteki birkaç kasaba ve köyde silahlı Arap aşiretlerinin lastik yaktığını, araçları pusuya düşürdüğünü ve SDG mevzilerini bombaladığını bunun üzerine de SDG'nin bu bölgeleri bombalayıp yeni takviyeler yaptığını söyledi. Aşiret savaşçıları birkaç kontrol noktasını ele geçirdi ve ABD birliklerinin konuşlandığı El Ömer petrol sahası yakınlarındaki El Şiheil de dahil olmak üzere çeşitli kasabalardaki devriyelere saldırdı.

SDG ARAPLARA AYRIMCILIK SUÇLAMASINI REDDEDİYOR

Aşiret mensupları ve bölge sakinleri Ebu Havle'nin tutuklanmasıyla artan huzursuzluğun, petrol zengini vilayette çoğunluğu Arap olan nüfusu kontrol eden SDG'ye karşı derin bir öfkeyi açığa çıkardığını iddia ederek petrol zenginliğinden kendilerine pay vermemesinden şikayet ediyor. Pentagon'un silahla donattığı SDG ise Araplara karşı ayrımcılık yaptıklarını uzun zamandır reddediyor. (DIŞ HABERLER)