Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, polikliniklere ateş, boğaz ağrısı, öksürük hapşırma, genel vücut ağrısı şeklinde şikayetlerde başvuru sayılarının arttığını söyledi.

Balık Tüketimi ve Kalp Sağlığı İlişkisi: Güncel Bulgular Balık Tüketimi ve Kalp Sağlığı İlişkisi: Güncel Bulgular

DHA'ya konuşan Ceyhan, insanların kendi olanaklarıyla özel laboratuvarlarda yaptırdıkları testler dışında ellerinde veri olmadığını belirterek "Birçok hastalık bu şekilde davranabilir; ancak baktığınız zaman henüz Türkiye'de maalesef tarama sistemi olmadığı için bu konuda biz ne kadarı bunların Covid-19'la ilgilidir, ne kadarı griptir, ne kadarı nezledir çok iyi ayırt edemiyoruz. Ancak gördüğümüz şu; hastalara test yapmak çok zorlaştı" dedi.

Bu sınırlı yapılan testlere göre bile pozitiflik oranlarının artmaya başladığını belirten Ceyhan, şu bilgileri verdi:

"Daha önce istediğimiz 100 testten 3 ila 4 pozitif çıkarken şimdi pozitiflik oranı yüzde 20 ila 30'lara ulaştı. Ama bunların ne kadarı Eris varyantına bağlıdır öğrenmek için de varyant analizi yapmamız lazım. Ama varyant analizini yapmanız için de virüs elde etmeniz lazım. Bunun için de testler son derece azaldı. Ve dolayısıyla varyant analizi de yapmıyoruz. Oysa Türkiye bunları yapabilecek olanağa sahip. Dışarıda görülen bir virüsün bulaşmaması şu andaki tamamen tedbirsiz dönemde mümkün değil. Yani eskiden sınırlarda bazı tedbirler alırken, insanlar testlerle ülkeye sokulurken şimdi hiçbir önlemi almıyoruz. Dolayısıyla Eris varyantı mutlaka Türkiye'de var. Ve bunların önemli bir kısmının da Eris varyantı olduğunu tahmin ediyoruz." DUVAR