Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'li Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atamasına yönelik tepkiler sürüyor. Melih Bulu'nun atanması kararı, bugün üniversite öğrencileri tarafından protesto ediliyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine, İstanbul'un diğer üniversitelerinden öğrenciler de destek veriyor.

Öğrenciler, kayyum rektörü protesto etmek amacıyla Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs önünde toplandı.

Kampüs ve çevresi polis ablukasına alınırken, kampüs içerisindeki öğrencilerin dışarıya çıkmasına izin verilmiyor.

Öğrenciler polis ve özel güvenlik görevlilerinin kapattığı kampüs kapılarını kırarak bir araya geldi ve basın açıklaması yaptı.

"AKP'ye, kayyuma, sermayeye geçit yok", " Melih Bulu rektörümüz değildir", "Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek", " Kayyum istifa", "Yaşasın öğrenci dayanışması", "YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak", "Kayyum Melif istifa", " Melih baksana kaç kişiyiz saysana" sloganları atan öğrenciler, "Külliye kampüs Melif'ten rektör olmaz", "Kayyumla gelen direnişle gider", "Üniveristeler bizimdir, bizim kalacak" yazılı dövizler taşıdı.

"Kayyum rektör istemiyoruz" pankartının açıldığı eylemde basın metnini Selen Çakırhan okudu. Çakırhan, bu atamayı kabul etmediklerini belirterek şunları ifade etti:

'ASIL SORUNUMUZ AKADEMİK ÖZGÜRLÜK MESELESİ'

"Yine bir gece yarısı üniversitemize rektör atamasıyla karşılaştık. Üniversiteler fikir üreten yerlerdir. Üniversite mensuplarının iradesi hiçe sayılarak rektör ataması politiktir. Ortaya çıkan anti-demokratik uygulamaların üniversitemize zarar verdiğini söylemek zorundayız. Üniversitelerin herhangi bir kişi veya kurumun siyasi aracı olarak kullanılmaması bilimsel açıdan vazgeçilmezdir. Rektör, dekan, bölüm başkanı gibi yöneticiler atanmayla değil seçimle gelirler. Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz akademik özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin iradeleriyle belirlenir. Üniversitemiz karar alma mekanizmalarına yapılan müdahaleyi kabul etmiyoruz."

'ÜNİVERSİTEMİZİN ÖZERKLİĞİ TEPEDEN ATANAN BİR AKADEMİSYENLE SAĞLANMAZ'

Çakırhan, üniversitelerin bir ülkenin bilim ve fikir üreten, özgür düşünceyi besleyen en değerli kurumlardan bir olduğunu ve bu kurumların sürdürülebilmesinin akademinin özerkliği ile mümkün olabileceğini ifade etti ve açıklamayı şöyle noktaladı:

"Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur; ancak üniversite mensuplarının iradesinin hiçe sayılarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir. Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen, üniversitemizin özerkliğinin; kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz."

Açıklamaya, ODTÜ, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden de destek verdi.

Güney kampüsü önünde yapılan açıklama sonrası öğrenciler Kuzey Kampüsü ne geçerek forum gerçekleştirdiler.

Barış Annelerinden Anneler Günü Mesajı: En Değerli Hediyemiz Barıştır Barış Annelerinden Anneler Günü Mesajı: En Değerli Hediyemiz Barıştır

Boğaziçi üniversitesi öğrencileri eylemi rektörlük önünde temsili açıklama yaparak bitireceklerini söylediler. Diğer okullardan gelen öğrencilerin "birlikte yapalım" talebini ise, sadece Boğaziçi öğrencileri olarak yapmak istedikeri gerekçesiyle kabul etmediler. Öğrenciler, ayrıca Çarşamba günü bir açıklama daha yapılacağı bilgisini verdi.

ÖĞRENCİLERE POLİS MÜDAHELESİ GERÇEKLEŞTİ

Kuzey kampüste forum yapan öğrencilere Melih Bulu'nun güney kampüste olduğu bilgisi ulaştı. Bunun üzerine öğrenciler toplu bir şekilde güney kampüse doğru yürüyüşe geçti. Güney kampüsün kapısına polis set çekti ve öğrencilere plastik mermilerle saldırdı. 2 öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler, bir süre sonra serbest bırakılırken, polis ve öğrencilerin kampüs önündeki bekleyişi sürüyor.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NİN KAPISINA KELEPÇE TAKILDI

Polis tarafından öğrencilerin üniversiteye girişini engellemek amacıyla kelepçe takıldı.

Öğrenciler, rektörlük binasına (Alexander Van Millingen Binası) “Bu bina AKP’li Melih Bulu’nun rektör atanması sebebiyle Boğaziçi öğrencileri tarafından mühürlenmiştir!” yazılı mühür astı.