Türkiye'nin kurucu üyelerinden biri olduğu Avrupa Konseyi'nin, Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insan Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmaması nedeniyle başlattığı ihlal prosedürü dünya çapında yakından izleniyor.

Reuters ajansı, konuyla ilgili hazırladığı ayrıntılı haberinde ihlal prosedürü ile ilgili son gelişmeleri Avrupa Konseyi'nin sözcüsüne sordu. Sözcü, AİHM kararının bu süreçte de uygulanmaması halinde uygulanabilecek olası yaptırımları ve zamanlamayı, ihlal prosedürü sürecini başlatan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin belirleyeceğini söylemekle yetindi.

DEM Parti’den hak ihlalleri raporu: Baskılar yüzde 50 arttı CANLI DEM Parti’den hak ihlalleri raporu: Baskılar yüzde 50 arttı CANLI

Avrupa Konseyi sözcüsü, Türkiye'nin henüz 521 AİHM kararını tam olarak uygulamadığını belirtti. Sözcü, bunlar arasında çoğunlukla yeni yapısal veya sistemik meseleleri de ilgilendiren 136 "önde gelen" davanın da bulunduğuna dikkat çekti.

Reuters'ın Ankara'da görüştüğü diplomatik kaynaklar ise uygulanmayan AİHM kararları yerine uygulananları vurgulamayı tercih etti. Kaynaklar, Ankara'nın son 10 yılda yaklaşık 2 bin 800 AİHM kararına uyduğunu, toplam sayının 4 bine yaklaştığını söyledi.

Reuters haberinde, Türkiye'nin AİHM tarafından hakkında en çok hak ihlali kararı kararı verilen ülke olduğu da hatırlatıldı. Ajans, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden biri olan ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni 46 üyenin birçoğundan daha önce imzalayan Türkiye hakkında, 1959-2021 arasında 3 bin 820 AİHM kararı verildiğini, bunların 3 bin 385'inin en az bir hak ihlali içerdiğini yazdı.

Avrupa Konseyi tarihinde daha önce sadece Azerbaycan hakkında ihlal prosedürü başlatılmıştı. Bakü nihayetinde ilgili AİHM kararını hayata geçirmişti. (DIŞ HABERLER)