Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby Washington'da yaptığı basın toplantısında soruları yanıtladı. Rudaw muhabiri Kirby'ye Kamışlı (Kamışlo) Kantonu Eş Başkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Lîman Şiwêş ve sürücü Fırat Tûma’nın öldüğü ve Türkiye'nin sorumlu tutulduğu SİHA saldırısını sordu. Kirby soruya "Türkiye'nin sınırda güvenlik sorunu var. Türkiye o sınırda terör saldırılarının kurbanı, bunu anlıyoruz. Türkiye'nin de Suriye'de ne yaptığımızı, neden yaptığımızı ve kimlerle neden çalıştığımızı anlaması gerekiyor” yanıtını verdi.

'SDG İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

İŞİD'e karşı ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki işbirliğinin devam edeceğini söyleyen Kirby "IŞİD zayıfladı, ancak Suriye ve Irak için hâlâ bir tehdit. Bu nedenle, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon, bu tehdide karşı koymak için SDG ile birlikte çalışmaya devam edecektir" dedi. Kirby, Washington'un durumu yatıştırmak için Türkiye ve SDG ile görüşmeye çalışıp çalışmadığı sorusuna ise yanıt vermedi.

ROJAVA ÖZERK YÖNETİMİ SALDIRIYI KINAMIŞTI

AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Qamişlo-Tirbespiyê yolundaki saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tuttu. Saldırıyı şiddetle kınayan özerk yönetim, saldırının Astana'daki Suriye konulu toplantılara denk gelmesine de dikkat çekerek Astana toplantılarının bölge halkına karşı olduğunu savundu.

NE OLMUŞTU?

Rojava'daki özerk yönetim yetkilileri Türkiye'nin insansız hava aracıyla yaptığı saldırıda KamışlI (Kamışlo) Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Lîman Şiwêş ve aracın şoförü Firat Tûma'nın öldüğünü duyurmuştu. Saldırıda Kamışlı Kantonu'nun diğer Eşbaşkanı Gabi Şemûn'un da yaralandığı aktarılmıştı. Türkiye'ye ait İHA saldırısının Tal Shaeer köyü yakınlarında, Tirbespiyê-Qamişlo yolunda gerçekleştiği açıklanmıştı. Savunma Bakanlığı saldırıyla ilgili resmi açıklama yapmamıştı. Diğer yandan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı dün YPG'nin üst düzey isimlerinden Rıdvan Ulugana'ya Suriye'nin Tel Rıfat bölgesinde saldırı düzenlediğini açıklamıştı. Tel Rıfat bölgesi Rojava özerk yönetiminin sivil yetkililere yapıldığını söylediği bölgenin 27 kilometre uzaklığında bulunuyor. (DIŞ HABERLER)