1- Koronavirüs

1- Koronavirüs

2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Korona, sadece Çin’i değil bütün dünyayı etkisi altına aldı ve Mart ayında Türkiye’ye ulaştı. Hepimiz televizyonların karşısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilk vakayı açıklamasını bekledik. Televizyonda Koronavirüs'ten korunmak için neler yapılır programlarını izledik. Kelle paçalar, turşular, karbonatlar, sirkeler, kekik yağları ve nicesi… Karantina sürecinde mesafeleri ortadan kaldıran Zoom programı kullanımı en yüksek seviyeye ulaştı, tarihte ilk defa uzaktan eğitim sistemine geçildi. Sokağa çıkma yasaklarından sonra çevre kirliliğinin azaldığı yönünde olumlu gelişmeler de oldu. Türkiye'deki caretta carettaların en önemli alanlarından biri olan Antalya'daki Patara Plajı'nda rekor yuva sayısına ulaşıldığı bilgisini öğrendik. Ancak maalesef hiçbiri yaramıza merhem olmadı ve birçoğumuz yakınlarını kaybetti, değerli sağlık çalışanlarından birçok kişiyi kaybettik. Hala daha sancılı süreç devam ediyor ve yeni yıla bu virüsün etkisi altında giriyoruz. Korona aşısını bulan ve Almanya'da yaşayan iki Türk Uğur Şahin ve Özlem Türeci en büyük umudumuz oldu. Bu yeni yılda dileriz ki bir an önce tüm dünya normal hayata geri döner.

2- Önce Elazığ sonra ise İzmir Depremi...

2- Önce Elazığ sonra ise İzmir Depremi...

2020 yılının bir diğer acı olayı ise Türkiye’de yaşadığımız depremler oldu. Önce Elazığ sonra ise İzmir… Elazığ’da ve İzmir’de birçok yurttaşımızı kaybettik. Depremde enkaz altından kurtarılan bazı çocuklar ise en büyük umudumuz oldu. Elazığ’da Yüsra, İzmir’de Elif ve Ayda, hepsi bizim çocuklarımız ve iyi ki bugün hâlâ hayattalar! LifeStyle ekibi olarak depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ise baş sağlığı diliyoruz. Unutmayalım ki deprem değil, ihmal can alır…

3- Yunanistan'ın sınırı kapatması ile mültecilerin arada kalması

3- Yunanistan'ın sınırı kapatması ile mültecilerin arada kalması

Suriye İç Savaşı’nda birçok acı yaşandı, birçok vahim görüntüler gördük kâh üzüldük kâh ağladık. Ancak, bu yıl Yunanistan sınırında yaşanan şeyler tam bir insanlık dramıydı. Suriyeli mültecilerin Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınır kapısına sıkışmaları ve Yunanistan’ın sınırı kapatması ile oluşan insanlık dışı görüntüler hepimizi çok üzdü. Savaşın en büyük yenilgisi yine savaşmak oldu. Dileriz ki yeni yıllarda yeni savaşlar yaşanmaz.

4- Avustralya'daki orman yangınları

4- Avustralya'daki orman yangınları

Doğal afetler sadece Türkiye'de değil, Avustralya’da da yaşandı ve belki de şu ana kadar yaşananlar arasında en vahimiydi. Hepimiz Avustralya’nın uçsuz bucaksız ormanlarında çıkan ve tam 240 gün süren yangını hatırlıyoruz. 2019 yılında başlayıp Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde kontrol edilemeyen yangınlar tam 240 gün sonra söndürülmüştü. Bu yangın esnasında birçok hayvan yanarak can verdi veya ağır yaralı olarak kurtarıldı. Yangının ağır tablosu hala zihinlerimizde yerini koruyor. Bu acı yangında 28 insan ölürken bir milyardan fazla canlı yok oldu. 3 binden fazla ev ise zarar gördü.

5- Prensi Harry ve eşi Meghan Markle'ın Kraliyet'ten ayrılmaları

5- Prensi Harry ve eşi Meghan Markle'ın Kraliyet'ten ayrılmaları

Bu yılın en bomba magazin haberlerinden biri İngiliz Kraliyet ailesinden geldi. İngiltere Prensi Harry ve eşi Meghan Markle, İngiliz Kraliyet ailesinden çekildiklerini duyurdu. Çiftin, Kraliyet ailesi olmanın getirdiği ve gerektirdiği katı kurallara dayanamayıp özgür bir hayatı tercih etmesi yılın enteresan detaylarındandı. Bundan sonrasında bize de çiftin kararına saygı duymak düşer elbette.

6- 2020 Grammy Ödülleri'nde Billie Eilish damgası

6- 2020 Grammy Ödülleri'nde Billie Eilish damgası

Birçok insanın hayranı olduğu ve henüz 18 yaşında olan Billie Eilish için bu yıl bolca ödüllü geçti. Genç sanatçı 26 Ocak 2020 Grammy Ödülleri’nde ‘Yılın Albümü’, ‘Yılın Şarkısı’, ‘Yılın Kaydı’ ‘En İyi Yeni Sanatçı’ ve ‘En İyi Pop Vokal Albümü’ gibi en önemli kategorilerde toplam 5 Grammy kazandı. Adeta geceye Billie Eilish şovu damga vurdu.

7- Akademi tarihinde İngilizce olmayan bir dilde ilk Oscar, 'Parazit'

7- Akademi tarihinde İngilizce olmayan bir dilde ilk Oscar, 'Parazit'

'Parazit' filmi vizyona girdiği andan itibaren sesler getirmeye başlamıştı. Gerek konuya yaklaşım gerekse oyunculuklar açısından müthiş bir film olan 'Parazit', kırılmayan bir geleneği de kırarak ilk kez Oscar ödülleri tarihinde İngilizce olmayan bir dilde bu ödülü kazanmış oldu. Kore yapımı film, eleştirel bakış açısı ile hem soru sordurtuyor hem de yarattığı dram ile hüznü kalbimizin ortasına bırakıyordu.

8- Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması

8- Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması

Doğa olayları, magazin, film derken elbette politikada da 2020 yılı boş geçmedi. Genel seçimlerden sonra Birleşik Krallık, geri çekilme anlaşması ile 31 Ocak 2020’de saat tam 23:00’da Avrupa Birliği'nden resmi olarak ayrıldı.

9- Doğu Afrika için 'çekirge felaketi'

9- Doğu Afrika için 'çekirge felaketi'

Evet, bu seferki felaket uyarısı BM’den geldi ve Doğu Afrika için ‘çekirge felaketi’ uyarısı verildi. BM, Kenya'da son 70 yılın, Etiyopya ve Somali'de ise son 25 yılın en kötü çekirge istilasının yaşandığını ve 13 milyon kişinin gıda güvenliğinin tehlikede olduğu uyarısı yaptı. "Başımıza bunlar da mı geldi ya?" dediğinizi duyar gibiyiz…

10- TBMM'nin 100. yıl dönümü

10- TBMM'nin 100. yıl dönümü

Bu yıl tüm Türk milletini gururlandıracak özel bir günün 100. yıl dönümüydü. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. yıl dönümünü kutladık. Sokağa çıkma yasakları olmasına rağmen yine de balkonlardan İstiklal Marşı okundu, saat 20:00'de saygı duruşunda bulunuldu. Tüm ülkeyi etkileyen kararların alındığı ve tarihten beri en çok saygı duyulan yer TBMM’nin nice yıl dönümleri olması dileğiyle…

11- George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi

11- George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi

ABD’deki siyahi karşıtlığı ne kadar yıl geçerse geçsin bitmiyor. Çünkü ırkçılığın yok olması zamana bağlı değil. İşte bu dediğimizi kanıtlar nitelikte bir olay yaşandı bu yıl. Siyahi bir genç olan George Floyd, ABD polisi tarafından bilerek ve alenen öldürüldü. Gencin ölümü üzerine ülke çapında birçok gösteri ve eylem yapıldı. Neredeyse tüm ABD halkı, ırkçılığın ne kadar acı ve zararlı bir şey olduğunu sokaklarda gösterdi.

12- SpaceX'in uzaya roket fırlatması

12- SpaceX'in uzaya roket fırlatması

Bu yıl bilim alanında da çalışmalar ilerledi ve ilk kez özel bir şirket tarafından uzaya roket fırlatıldı. Teknolojinin nimetlerinden faydalandık ve hepimiz bu uçuşu canlı olarak izledik. Tüm dünyadaki herkes, SpaceX’in fırlatılışına odaklandı ve tarihte ilk kez bu an ölümsüzleşmiş oldu.

13- Sibirya'da rekor sıcaklık

13- Sibirya'da rekor sıcaklık

Küresel ısınma bu yıl da ciddiyetini gösterdi ve Sibirya’da 1885 yılından itibaren görülen en yüksek sıcaklık tespit edildi. Tamı tamına 38 derece! Virüsler, salgınlar, depremler ve sıcaklıkların aşırı artışı… Sizce de dünyamız bir şeylerin yolunda gitmediğinin alarmını vermiyor mu bize?

14- Ayasofya yeniden camiye dönüştürüldü

14- Ayasofya yeniden camiye dönüştürüldü

Avrupa ve Anadolu arasındaki en büyük ve en saygın yapılardan bir tanesi olan Ayasofya Camii, müzeden camiye dönüştürüldü. Bu süreçte Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya'nın idaresinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek camii olarak ibadete açılması kararını imzaladı ve karar Resmî Gazete'de yayımlandı. 24 Temmuz’da Ayasofya’da ilk namaz kılındı.

15- Başta Pınar Gültekin olmak üzere bütün kadın cinayetleri

15- Başta Pınar Gültekin olmak üzere bütün kadın cinayetleri

2020 yılı kadın cinayetlerinin ne yazık ki artarak devam ettiği bir yıl oldu. 16 Temmuz 2020 günü kaybolan ve Cemal Metin Avcı tarafından katledildikten sonra, 21 Temmuz 2020 günü Menteşe ilçesinin kırsal Yerleşik Mahallesi'ndeki ormanlık alanda cesedi bulunan Pınar Gültekin cinayetiyle birlikte 2020 yılında 350'nin üzerinde kadın cinayeti işlendi.

16- Berlinale'de ödüller artık 'cinsiyetsiz'

16- Berlinale'de ödüller artık 'cinsiyetsiz'

Sinema dünyasının en prestijli festivallerinden Berlin Film Festivali artık oyunculuk ödüllerinde 'En İyi Erkek', 'En İyi Kadın' diye cinsiyet ayrımı yapmayacak. Bundan böyle oyunculuk dalındaki ödüller için 'En İyi Performans için Gümüş Ayı' ifadesi kullanılacak.

17- Türkiye'nin ilk uçan arabası Gaziantep'te havalandı

17- Türkiye'nin ilk uçan arabası Gaziantep'te havalandı

Türkiye'nin ilk uçan arabası olarak tanıtılan Cezeri, Teknofest Gaziantep'te havalandı. Oldukça ilgi gören Cezeri, birçok insan tarafından merak edilmeye hâlâ daha devam ediyor.

18- Sosyal medya hack'lenmeleri

18- Sosyal medya hack'lenmeleri

2020'nin Ağustos ayında Twitter hack'lenme skandalıyla karşı karşıya kalmıştı. 17 yaşında olduğu söylenen bir genç tarafından başta Twitter ve Instagram olmak üzere çeşitli sosyal medya platformları hack'lenmişti. Birçok ünlünün hesabı ele geçirmiş ve ilginç tweet'ler atılmıştı. Sadece Twitter değil Instagram'ı da etkileyen bu hack'lenme mağdurları arasına Barack Obama, Bill Gates, Elon Musk, Joe Biden, Kanye West, Jeff Bezos ve Apple, Uber gibi şirketler de girmişti.

19- Hatay’daki orman yangınları

19- Hatay’daki orman yangınları

Hepimizin içini sızlatan orman yangınları Türkiye’yi de vurdu ve Hatay, Belen'de başlayan yangın, diğer ilçelere sıçradı. Toplamda 400 hektar orman yandı. Birçok hayvan hayatını kaybetti.

20- ABD seçimlerini Biden kazandı

20- ABD seçimlerini Biden kazandı

Büyük bir yarışa sahne olan ve tüm dünyanın yakından takip ettiği ABD, seçimleri her ne kadar Trump’ın iddiaları ile uzamış olsa da Joe Biden’in zaferiyle sonuçlandı ve Biden destekçileri, ABD’nin birçok yerinde kutlamalar yaptı. Bakalım ABD’nin yeni başkanı görevini nasıl yerine getirecek...

21- 9 yıl sonra yeniden Türkiye Grand Prix

21- 9 yıl sonra yeniden Türkiye Grand Prix

Türkiye Grand Prix, 9 yılın ardından yeniden düzenlendi. Büyük bir heyecana sahne olan bu etkinlik, İstanbul'un Tuzla ilçesindeki İstanbul Park pistinde yapıldı Lewis Hamilton 14. yarışı da kazanarak 307 puan ile 7. kez Dünya Şampiyonu oldu. Bu galibiyetle Hamilton 7. Dünya Şampiyonası unvanını kazandı ve Michael Schumacher'in rekorunu kırdı.

22- Türkiye, Kadın Ritmik Cimnastik dalında Avrupa şampiyonu oldu

22- Türkiye, Kadın Ritmik Cimnastik dalında Avrupa şampiyonu oldu

Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımı, Ukrayna’da düzenlenen Ritmik Cimnastik Avrupa Şampiyonası’nda ‘3 çember 2 labut’ aletinde altın madalya kazandı ve böylece tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu oldu.

23- Adolf Hitler 2020'de seçim kazandı! Nasıl yani?

23- Adolf Hitler 2020'de seçim kazandı! Nasıl yani?

Gelelim 2020'nin en garip olayına... Salgınlardan, afetlerden bahsederken Nazi Almanyası'nın lideri ve Yahudi soykırımının sorumlusu Adolf Hitler'in adı bir kez daha gündeme geldi. 'Adolf Hitler Uunona' isimli bir politikacı, Nambiya'da gerçekleşen seçimlerin ardından Ompundja bölgesindeki yerel yönetim meclisine girmeye hak kazandı. Haberin duyulmasının ardından basının dikkatini çeken Uunona, dünya çapında bir üne de sahip oldu.

24- Rap müzik yükselişine devam etti

24- Rap müzik yükselişine devam etti

Son yılların en popüler müzik türü olan rap müzik, yükselişini bu yıl da sürdürmeye devam etti. Hemen hemen herkesin bir şekilde dinlediği bir müzik haline gelen ve çok çeşitli üretimleri içinde barındıran rap müzik, dijital müzik platformlarının 'yılın en'leri listelerinde kendine ilk sıradan yer buldu.

Ve hayatını kaybedenler...

Ve hayatını kaybedenler...

Bu yıl hayatın bir getirisi olarak yine çok sayıda değerli isim aramızdan ayrıldı. Öyle ki o isimlerin arasında efsanevi sporculardan ünlü yazar, oyuncu ve modacılara kadar çok sayıda değerli isim vardı...

Kobe Bryant - 26 Ocak

Kobe Bryant - 26 Ocak

26 Ocak 2020 tarihinde Kaliforniya'da bindiği helikopterin Calabasas şehri yakınlarında yaptığı kaza sonucunda Bryant, 13 yaşındaki kızı Gianna Maria Onore ve yedi kişiyle birlikte hayatını kaybetti. Bryant'ın ölümü geniş yankı uyandırdı ve sadece basketbol dünyası değil neredeyse tüm dünya yasa boğuldu. NBA All-Star Maçı MVP Ödülü, 2020 NBA All-Star organizasyonundan itibaren geçerli olmak üzere Kobe Bryant En Değerli Oyuncu Ödülü olarak değiştirildi. Kazada hayatını kaybeden Gianna Maria-Onore, 1 Mayıs 2006 tarihinde dünyaya gelmişti. Babasının izinden giden Gianna Maria-Onore, basketbolcu olmak istiyordu. Genç yaşına rağmen yeteneği ile dikkat çeken Gianna, basketbolda geleceğin yıldızları arasında gösteriliyordu.

Muhterem Nur - 20 Mart

Muhterem Nur - 20 Mart

Müslüm Gürses ile uzun ve mutlu bir evliliği olan usta isim Muhterem Nur, 20 Mart 2020 tarihinde tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybetti. Aynı gün kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, eşi Müslüm Gürses'le aynı mezara defnedildi.

Nur Yerlitaş - 27 Nisan

Nur Yerlitaş - 27 Nisan 

Ağustos 2018'de beyin kanseri teşhisi nedeniyle ameliyat olan modacı Nur Yerlitaş, 27 Nisan 2020'de Şişli'deki evinde hayatını kaybetti.

Adalet Ağaoğlu - 14 Temmuz

Adalet Ağaoğlu - 14 Temmuz

20. yüzyıl Türk edebiyatının en önemli romancılarından biri kabul edilen ve daha çok roman ve öykü türündeki eserleriyle tanınan Adalet Ağaoğlu, çoklu organ yetmezliği sebebiyle 90 yaşında 14 Temmuz 2020'de hayatını kaybetti.

Seyfi Dursunoğlu - 17 Temmuz

Seyfi Dursunoğlu - 17 Temmuz

1970'lerden 2010'lara kadar sürdürdüğü eğlence programları ile Türkiye'de bir döneme damga vuran 'Huysuz Virjin' yani Seyfi Dursunoğlu, 15 gün boyunca zatürre tedavisi gördüğü hastanede 17 Temmuz 2020 tarihinde 87 yaşında hayatını kaybetti.

Kürdistan Bölgesi’nde milattan önce 4 bin 300 yılına ait kil eserler bulundu Kürdistan Bölgesi’nde milattan önce 4 bin 300 yılına ait kil eserler bulundu

Haldun Boysan - 31 Ağustos

Haldun Boysan - 31 Ağustos

Ankara Sanat Tiyatrosu ve İstanbul Şehir Tiyatroları'nda uzun yıllardır görev yapan Haldun Boysan, 31 Ağustos 2020'de 'Maria ile Mustafa' dizisinin çekimleri için bulunduğu Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde kalp krizi geçirerek 62 yaşında hayatını kaybetti.

Timur Selçuk - 6 Kasım

Timur Selçuk - 6 Kasım

Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk ve tiyatro sanatçısı Şehime Erton'un oğlu olan Timur Selçuk, besteleriyle Türkiye’ye damga vuran bir isimdi. Selçuk, 6 Kasım 2020 tarihinde 74 yaşında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Muhittin Korkmaz - 24 Kasım

Muhittin Korkmaz - 24 Kasım

G.O.R.A.'da sık sık "Komutan Logar, bir cisim yaklaşıyor efendim!" repliğini kullanan Tihulu adlı karakterine hayat veren Türk tiyatro ve sinema oyuncusu Muhittin Korkmaz, 24 Kasım 2020 tarihinde Koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Diego Maradona - 25 Kasım

Diego Maradona - 25 Kasım

Birçok uzman, futbol eleştirmenleri, eski futbolcular, faal futbolcular ve futbol taraftarlarınca tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen Maradona, 2 Kasım 2020’de hastaneye kaldırıldı. Bir gün sonra, subdural kanamasını tedavi etmek için acil beyin ameliyatı geçirdi. Başarılı bir ameliyattan sonra 12 Kasım'da taburcu edildi ve poliklinik olarak doktorlar tarafından denetlendi. Beyin ameliyatının ardından Tigre'deki evinde tedavi sürecini geçiren Maradona, 25 Kasım 2020'de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Kim Ki-Duk - 11 Aralık

Kim Ki-Duk - 11 Aralık

Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk, Koronavirüs semptomlarıyla kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Usta yönetmen 60 yaşındaydı.