Yeşil Sol Parti HDP’nin kapatılması ihtimaline karşı “gerekeni” yapacaklarını duyurdu. Bu da HDP’ye yönelik açılan kapatma davasında aleyhte bir kararın çıkması durumunda Yeşil Sol Parti ile seçime gireceği yorumlarına neden oldu.

Yeşil Sol Parti yaklaşık 10 yıllık bir parti. Ancak şu ana kadar hiçbir seçime katılmış değil. Parti son olarak 48 ilde örgütlenmesini tamamladı ve hali hazırda seçime girebilecek durumda.

Dün, “Hep birlikte kazanacağız” sloganıyla kongresini gerçekleştiren partide 60 kişilik Parti Meclisi seçildi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da kongrede bir konuşma yaptı. Sancar, Yeşil Sol Parti’nin HDP bileşenlerinden olduğunu söyledi.

Kongrenin ardından Hêvîdar Zana’nın sunduğu Rûdaw 15.00 haber bültenine katılan ve HDP’nin yedek partisi olup olmadıkları yönündeki soruyu değerlendiren Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, özetle şöyle konuştu:

“Yeşil Sol Parti aslında yeni bir parti değil. 12 yıllık geçmişi olan bir parti. Türkiye'de farklı mücadele dinamikleri içerisinden gelen insanların, çok kültürlü ve çoğulcu olan Türkiye'de, siyasette yasal temsiliyeti ifade etmek bakımından kurulmuş bir parti. Biz o dönem farklı siyasal geleneklerden gelen insanlarla birlikte, Türkiye’nin bütün muhaliflerinin bir arada yol alması bakımından bir partileşme süreci yaşadık. Farklı siyasal partiler birleşti. Eşitlik ve Demokrasi Partisi vardı, sonra Yeşiller Partisi vardı. Onlarla buluşarak yaptık aynı zamanda. 10 yıllık parti geçmişinde neden şimdiye kadar seçimlere girmediğimiz konusu var. Aslında bizim geleneksel olarak seçime girme yeterliliğimiz vardı. Ama 2014 yılında HDK, ardından da Hakların Demokratik Partisi (HDP) kuruldu. Mevcut siyasi partiler yasasının getirdiği dayatmalar ve baraj meselesine bağlı olarak HDP seçimde temsiliyeti sağlayacak bir parti olarak değerlendirildi. Şimdi emek ve özgürlük ittifakı içindeyiz. Seçime girme yeterliliği konusunda ciddi bir çalışma yaptık. Daha önce kongrede aldığınız kararın gereğini yerine getirdik. Şu anda 48 ilde örgütlenme yeterliliği sağlamış durumdayız. Önce HDP'nin kapatılmasına karşı her türlü demokratik siyaset zemininin kurulması için mücadele eden bir partiyiz. HDP aynı zamanda bizim partimiz.

“Zaten HDP da bizim partimiz”

Akın, HDP ile logo benzerliği konusunda ise şunları söyledi:

Temelli: Savaşta ısrar edilirse sofradaki çeyrek ekmek de kalmayacak Temelli: Savaşta ısrar edilirse sofradaki çeyrek ekmek de kalmayacak

“Yaptığımız kongrede logo değişikliği yaptık. Ama bu karar yeni bir kararımız değildi. Logomuz bilge ağaç yani kadını, güneşi ve yeşili ifade ediyor. Tanıtım kolaylığı sağlaması açısından logoda değişiklik yaptık. HDP üzerine korkunç baskı var, yok etme politikası var. Her türlü tecrit politikası var. Biz de bu politikaların hem muhatabı hem de mağdurlarıyız. Yeşil Sol Parti HDP bileşenlerinden birisi. Bir kapatma durumu olursa biz açıkçası seçime girme yeterliliğini sağlamış bir parti olarak hazırız diyoruz. Ama bizim temel derdimiz bu irade gaspına, her türlü muhalefet kesiminin sesini kısma girişimine karşı, kapatma davasına karşı durmaktır. Eğer HDP kapatılırsa seçime girebilecek sorumluluğu alabileceğimizi ifade ediyoruz. Zaten HDP de bizim partimiz, onu söylemekte fayda var.