Erdoğan, Bir Bakan Yardımcısı da Dâhil Olmak Üzere Çok Sayıda Üst Düzey Bürokratı Görevden Aldı Erdoğan, Bir Bakan Yardımcısı da Dâhil Olmak Üzere Çok Sayıda Üst Düzey Bürokratı Görevden Aldı

AKP iktidarı tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere iki kez atanan kayyımların, ilk hedefi kadınlara yönelik hizmet ve politikalar için kurulmuş birim ve müdürlükler oldu. Kadın müdürlüklerini kapatarak, işlevsiz hale getiren kayyımlar, kimi yerlerde de erkekleri bu müdürlüklerin başına getirdi.

18 Ekim 2019 tarihinde ikinci kez kayyım atanan Colemêrg (Hakkari) Belediyesi de, kadın biriminin işlevsiz hale getirildiği ve usulsüzlüklerin çokça yaşandığı belediyelerden sadece biri. Görevden alınarak yerine kayyım atanan HDP’li Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı ve şu anki HDP Colemêrg İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Halkçı belediyelere karşı, kutuplaştırıcı kayımlar’

Yerel yönetimlerin kadınlar için önemli bir alan olduğuna işaret eden Hümeyra, belediyeyi sadece bir belediyecilik anlayışıyla değil bir toplumu bütünen birleştiren ve halkında söz sahibi olduğu için anlamlı ve önem verdikleri bir nokta olduğunu söyledi. HDP’nin halkçı belediyecilik anlayışına karşı “türlü türlü bahanelerle” iki dönemdir yüksek oy ile aldıkları halde belediyelerine kayyımlar atandığını ifade eden Hümeyra, “Sadece tek bir boyutta değil genel olarak toplumu ayrıştıran ve kutuplaştıran bir mekanizma devreye konuluyor. Kayyımlar, özellikle fuhuş ve uyuşturucunun bir kentte bu kadar yayılmasını önüne geçmemek, bire bir buna hizmet etmek demektir. Bu noktada kayyımların ciddi politikalar sergilemesi gerekirken daha çok göz yuman konumda oluyorlar” dedi.

‘Kadın kurumları kapatıldı, kapatılmayanlar da içi boşaltılıp erkek atandı’

Özel savaş politikalarının önünün alınmadığı aksine desteklenen yaklaşımlar olduğunu söyleyen Hümeyra, partilerinin paradigmasında yer alan kadın özgürlükçü yaklaşım ile kadınların yerel yönetimlerde karar alma mekanizmasında önemli bir boyutta yer aldığını vurguladı. Partileri döneminde belediye bünyesinde kadınlar için kurulan Binevş Kadın Merkezi’nin son durumuna değinen Hümeyra, merkezin kayyım atandıktan sonra kapatıldığını, kadın çalışmalarının başına da bir erkeğin atandığını söyledi. Hümeyra, “Aynı zaman bu erkek AKP'nin encümeniydi kadro yapıldı ve aynı şekilde kadın kurumlarının başına getirildi. Kadına yönelik açılan çalışma alanlarının hepsi kapatıldı veya içi boşaltıldı. Bizler kadınların üretime dahil olup kadının kendini var etmesi kadının alanını genişletme boyutuna yönelik çalışmalar yürütürken, kayyım kadının işi dikiş dikmek ya da evde olmak şeklinde ele alıyor. Kayyımlar tarafından yapılan çalışmalar göz boyamanın ötesine gitmiyor. Aslında kayyımların çalışmaları kadını hiçleştiren, yok sayan boyutta oluyor” ifadelerini kullandı.

Bitmek bilmeyen su sorunu

Belediye de kısa bir süre çalışma yürüttükten hemen sonra ikinci kez kayyım atandığını hatırlatan Hümeyra, kadınlara yönelik birçok hedeflerinin ve projelerinin olduğunu vurguladı. Hümeyra, “Bugüne kadar kadınların kendi ayakları üzerinde durması ve kendi olanaklarını oluşturması karar mekanizması olması boyutuyla çalışma yürütüp bu alanları açmaya çalışsak da hala toplumda o noktada olmayan durumlar var. Birçok kadın halen evinde ev işi yapar boyutta. Colemêrg’de yaşanan temel sorunlardan ve kadınları en çok etkileyen sıkıntılardan birisi ise, su sorunudur. Kentte yıllardır bir türlü bu su sorun çözülememiş durumda. Bizden önceki arkadaşlarımız kayyım atanmadan önce çok güzel bir proje hazırlayıp bitim aşamasına getirmesine rağmen atanan kayyumlar, sürekli ihale değiştirerek ve yandaşlara vererek sorunu daha da çözümsüzlüğe götürdü. Biz su ihalesi ve bunu yapanlarla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Bunu mahkemeye taşıdık lakin atanan yeni gelen kayyum bu davadan feragat edip tekrar yeni bir ihaleye girdi ve hala kadınlar bu su sıkıntısıyla yaşıyor” dedi.

İşe alınan AKP’liler

Toplumda yaşanan sıkıntıların en büyüğünü kadınların yaşadığını dile getiren Hümeyra, “Bizler belediyedeyken kadınlara aktif görevler vermeye çalışıyorduk. O boyutta çalışmalar yürütüyorduk. Şuan kayyım tarafından belediyeye alımlar oluyor. Kayyım, işe alımlarda kendi yandaşlarını alıyor. Kendi yandaşları dışında kimseyi işe almıyor. ‘Mülakat’ adı altında yine aynı kişilerle görüşülerek ve sadece belirli kişiler alınıyor. İşe alımlarda kadın oranı çok düşük seviyede. ‘Kadın mühendislik, fen ve imar işleriyle uğraşmaz’ mantığıyla yaklaşılıyor ve tamamen erkekler işe alınıyor. İşe alınan erkekler de tamamen AKP'nin gençlik ve kadın kollarında yer alan kişiler oluyor. Bizimle aynı dönemde AKP'de encümen olan ve işe alınan kişi kadro yapılıyor” diye konuştu.

‘Kentin kayyımı olan Vali AKP’li çalışan konumunda’

Özel kaleme alınan kişilerin tamamen kadro devşirme sistemine dönüştürüldüğüne dikkat çeken Hümeyra, 6 ayda AKP’ye yakınlığıyla bilinen isimlerin özel kaleme getirilerek, kadro yapıldığını vurguladı. Hümeyra, “Tamamen toplumdan uzak bir belediyecilik yaratıldı ve bunun üzerinden kendilerini yaşatıyorlar. Kayyım bu kentin valisi ama birebir AKP'ye çalışan AKP üzerinde çalışan konumda yer alıyor. Önümüzdeki seçimler bizim için çok büyük umuttur. Kayyımların gitmesiyle birlikte en çokta kadınların bizlerden çok beklentileri var. Çünkü kadınların yaşam alanları her gün daha da daraltılıyor. Önümüzde yerel seçimlerde, bu kentte yok edilmeye çalışılan kadın bilincinin önünde en başta kadınlar duracaktır ve gerekli mücadeleyi de verecektir” değerlendirmesi yaptı.

‘Kadın sorunlarının çözümü demokratik yerel yönetimler’

Ülkede ciddi bir ekonomik kriz yaşandığına dikkat çeken Hümeyra, ekonomik krizle birlikte en çok kadınların etkilendiğini ve mağdur olduğunu belirtti. Kadınların krizle birlikte işten çıkarıldığını söyleyen Hümeyra, şunları söyledi: “Kadınların yaşam alanları gün geçtikçe daraltılıyor, kadınlar daha çok eve hapsedilen bir objeye dönüştürülüyor. Yaşanan krizle birlikte kadınlar psikolojik olarak bir çöküntü yaşıyor. Bunun aşılmasının tek noktası yerel yönetimlerin güçlenmesidir, yerel yönetimler güçlenmediği ve kadınlar söz sahibi olmadığı sürece ekonomik kriz de, genel kaos ortamı da çözülecek bir boyutta değildir.”

Kadınlarla birlikte yeni ve güçlü yerel yönetimler sürecine hazırlık

Yeni bir yerel seçim sürecine giderken, kadınlara yönelik, kadınların çalışmalara katıldığı ve söz sahibi olduğu çalışmalar yürütüleceğini vurgulayan Hümeyra, “Yapamadığımız ve hayalimiz olan birçok projeyi birebir yeni yerel yönetim sürecinde kadınlarla örerek yapacağız. Kadınlarla oturup bu kent için nasıl projeler yaratabiliriz ve kadının adını bu kentte nasıl daha renkli ve coşkulu ortaya koyabiliriz, bunun ayaklarını şimdiden oturup kadınlarla örüp ve seçimlerden sonra bu kentte yapılacak her türlü planlamayı birebir kadınlarla gerçekleştireceğiz” sözleriyle yerel seçimlere hazırlandıklarını vurguladı.

Haber; Rabia Önver