Yeni Akit ve genelgundem.com isimli sitenin "PKK'li gazeteci" diyerek hedef göstermesiyle tehditler alan gazeteci Ruşen Takva, "hakaret ve iftira" suçlamasıyla iki gazeteden de şikayetçi oldu. Van Cumhuriyet Başsavcılığı ise kullanılan ifadenin kişilik haklarının ihlali olduğunu kabul etti ancak süreç sonunda ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verdi ve dosyayı kapattı.

SAVCILIK BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Bianet'te yer alan habere göre, savcılık gerekçe olarak Yeni Akit ve genelgundem.com’un basın özgürlüğü ile Ruşen Takva’nın kişilik haklarını arasında çatışma olmasını gösterdi. Bu çatışmada da basın özgürlüğüne üstünlük verilmesi gerektiğini savundu. Benzer Yargıtay kararlarına atıf yaptı.

RELATED VİDEO

HABER DİLİ MEŞRU GÖRÜLDÜ

Savcılık kararında şöyle dedi:

Erdoğan, Bir Bakan Yardımcısı da Dâhil Olmak Üzere Çok Sayıda Üst Düzey Bürokratı Görevden Aldı Erdoğan, Bir Bakan Yardımcısı da Dâhil Olmak Üzere Çok Sayıda Üst Düzey Bürokratı Görevden Aldı

“Kamuoyuna haber ulaştırma ve bilgi verme gayesine dayanan gazetecinin haber yapma hakkını kullandığı sırada yapılan haberlerin okuyucunun ilgisini çekmek ve bu ilgiyi diri tutmak için haberi çarpıcı, şoke edici bir lisanla kaleme alınması, eleştiri sınırlarını zorlaması yapılan işin doğasından kaynaklanmaktadır.

Buna göre yapılan haberin güncel bir konuya dayanması, haberin yapılmasında kamu yararı bulunması hususları birlikte değerlendirildiğinde çatışan haklar arasında basın özgürlüğüne üstünlük tanınması gerektiği sonucuna varılmıştır.”


RSF: GAZETECİ GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATAN BİR KARAR

Kararı değerlendiren Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu “Yıllardır Van Bölgesi’nde risk altında başarılı habercilik yapan Ruşen Takva‘ya ‘PKK’lı gazeteci’ demek ifade özgürlüğüymüş. Bu karar, gazeteci güvenliğini tehlikeye atan, yaftalamaya davet çıkaran hukukla alakası olmayan keyfe keder bir karardır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl Ruşen Takva’nın Türkiye-İran sınırından göçmen girişlerine dair yaptığı haberin görüntülerini, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, kendi sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Yeni Akit ve genelgundem.com siteleri, Özdağ’ın alıntı yaptığı Takva'yı hedef alarak "Ümit Özdağ şimdi de PKK'lı gazeteciyi referans aldı” diye haber yapmıştı. İsmi geçen haber siteleri, Takva’nın göçmenlere dair haberlerinde “Türkiye’nin sınırlarının rahat rahat geçilebildiği yönünde algı oluşturmaya” çalıştığını öne sürmüştü.

Tehdit edilen Takva, avukatı Burcu Şeber aracılığıyla, Kasım 2022’de iki gazetenin yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.