Tarih boyunca birçok katliama uğrayan Êzidîler, bugüne kadar 74 Ferman yaşadı. Son olarak IŞİD saldırılarıyla kutsal topraklarından edilen Êzidîler, bir kez daha göç yollarına düştü. Şırnak ve Mardin'de bulunan Êzidî köyleri de devlet baskıları sonucu boşaltıldı, binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı. Şırnak'ın İdil ilçesinde 130 haneli Mağaraköy'de (Kiwex) tek bir Êzidî kalmadı. 1980’li yıllara kadar yüzlerce kişinin yaşadığı köy, devlet baskıları sonucu boşaltıldı.

ÊZIDÎLERİN OLMADIĞI KÖYE DÖNÜŞ

RELATED VİDEO

Açık kaynaklara göre bin 200 yıl önce inşa edilen köy, 37 yıl önce boşaltıldı. Geçen süreye rağmen köy tarihi dokusunu kaybetmedi. Ancak Êzidîler güvenlik kaygıları nedeniyle köylerine dönemiyor. Şırnak Valiliği ise Êzidîlerin dönemediği köyü turizm adı altında sermayeye peşkeş çekmeye başladı. Valiliğin bu kampanyası, iktidara yakın medyanın "Ezidiler Şırnak'ta huzura kavuşan köylerine geri dönüyor" haberleriyle başlatıldı. Valiliğin “köylerine dönüyor” dediği köyde tek bir Êzidînin olmadığı ortaya çıktı.

İcra Baskınında İç Çamaşırlarına Kadar Haczedildi: Eşyalar Açık Artırma ile Satışa Sunulacak İcra Baskınında İç Çamaşırlarına Kadar Haczedildi: Eşyalar Açık Artırma ile Satışa Sunulacak


KÖYDE KARAKOL YAPILACAK

Köyde yol, elektrik ve kanalizasyon çalışmaları başlatılırken, köyün tarihi dokusuna aykırı bir şekilde beton kullanıldı. Valiliğin “huzura kavuştu” dediği köye göç edenler dönmezken, köy çevresinde bulunan koçerler “valilik emriyle” çıkarıldı. Ayrıca köyde karakol inşaatına başlanılacağı belirtildi.

ÊZIDÎLER DURUMDAN RAHATSIZ

Devlet baskıları nedeniyle Avrupa'ya göç eden Êzidîler, kendilerinin onayı alınmadan köye müdahale edildiğini ifade ederek, devletin köye dönmemeleri için yıllardır baskı politikası yaptığını, köylerinin ise şu anda sermayeye peşkeş çekildiğini söyledi. Êzidîler, alınan bu karardan dönülmesi için dava açacaklarını belirtti. (MA)