Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonu kapsamında astronot Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı uzay yolculuğu dün gece SpaceX, Axiom 3 fırlatmasıyla saat 00.49'da başladı.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu 36 saat sürecek. Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenme Cumartesi günü saat 13.15'te gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’den ilk kez uzay yolculuğu yapacak olan Gezeravcı’yı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Kürd Yasmin Moghbeli’nin karşılaması öngörülüyor.

Bu uzay yolculuğu hakkında X sosyal medya hesabından paylaşım yapan yazar Necat Zanyar, şu ifadeleri kullandı:

Kürtler vs Türkler Uzaya Yolculuk 7 Fark

1-Kürtler, sibernetik ve robotiğin babası Cizreli Cezeri gibi tarihin en büyük bilim insanlarından birini 800 yıl önce Eyyübiler döneminde çıkardı. Türkler bilim insanı çıkaramadı.

2-Yasmin Moghbeli Ağustos 2023'te uzaya çıkan ilk Kürt oldu. Alper Gezeravcı Ocak 2024'te uzaya giden ilk Türk oldu.

3-Kürt astronot bilimsel görev kapsamında uzaya çıkarken, Türk pilot 55 milyon dolar karşılığında ticari astronot olarak uzaya gönderildi.

Quantum Bilgisayarlar ve Klasik Bilgisayarları Aşma Potansiyeli Quantum Bilgisayarlar ve Klasik Bilgisayarları Aşma Potansiyeli

4-Kürt astronot NASA-SpaceX ortak uzay uçuşuna komuta ederken, Türk pilot Axiom space firmasının müşterisi olarak uzayda bulunuyor.

5-Kürt astronot bilgi teknolojisi ile havacılık ve uzay mühendisliği alanlarında uzman. Türk pilot askeri personel.

6-Kürt astronot bilimsel çalışma amacıyla uzayda bulunurken, Türk pilot propaganda amacıyla uzaya gönderildi.

7-Devletsiz olduğundan Kürtlerin başarıları başkalarının hanesine yazılırken, devleti olanlar başkalarının başarılarını da kendilerine mal edebiliyor.”

Alper Gezeravcı kimdir?

İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. Babasının mesleği nedeniyle büyürken Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı.

Axiom Space’in internet sitesinde yer alan bilgiye göre Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans yaptı.

Alper Gezeravcı kimdir, nereli, uzayda kaç gün kalacak? İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı hakkında bilinenler - 3

Axiom Space’in internet sitesinde yer alan bilgiye göre Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans yaptı.

Türk Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında F-16'nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları'nda yedi yıl kaptan pilotluk yaptı.

Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana'daki 10'uncu Üs Komuta Birimi'ne atandı. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre düzenlenmesi, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının kontrol uçuşları öncesinde sınavlarının yapılması ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinden sorumluydu.

Kürd astronot 26 Ağustos 2023’te ISS’e gitmişti

Mahabad asıllı bir aileye mensup olan Jasmin Moghbeli 24 Haziran 1983 yılında Almanya'da doğdu. Mahabadlı kadın astronot, 26 Ağustos’ta Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), SpaceX ortaklığıyla Dragon uzay aracıyla uzay istasyonuna dört astronot gönderdiğini duyurmuştu.

Uzaya gönderilen 4 kişilik ekibe aslen Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Mahabad kentinden bir ailenin çocuğu olan 41 yaşındaki kadın astronot Jasmin Moghbeli (Yasmin Moqbili) komuta ettiğini açıklamıştır.