Konut satışlarında en az satışı yapılan il Hakkari oldu Konut satışlarında en az satışı yapılan il Hakkari oldu

türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu’nun 2019 mali tabloları ve faaliyetleri ile ilgili denetim raporlarının sunulduğu oturumda Fon'un banka borcunun 1 milyar euro olduğunu ve bunun dışında başka finansal borçlarının olmadığını belirtti.

Daha önce pandemi gerekçesiyle ertelenen Türkiye Varlık Fonu mali tabloları denetim raporlarının sunumu fonun Genel Müdür Zafer Sönmez'in katılımıyla gerçekleşirken, Sönmez oturumda fonun borçlarına ilişkin detaylar da verdi.

DENETİM RAPORUNUN 'GİZLİ' BARESİYLE DAĞITILMASINA TEPKİ GELDİ

Oturumda, TVF Denetim Raporu'nun milletvekillerine "gizli" ibaresiyle dağıtılmasına tepki gösteren HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Şeffaflık ilkesi olan bir kamu kurumunun gizlilik ibaresi olamaz. Milletvekili olarak bizlere gizli ibaresiyle teslim ettiğiniz TVF Denetim Raporu'nu gazeteci arkadaşlara göstersem bu suç mudur? Basın mensupları buradayken içinden bir satır okusam bu suç mudur? Derseniz ki bu suç? Ben suç işlemeye devam edeceğim… Çünkü asıl, milletin varlıklarına ait bir fonla ilgili denetim sonuçlarını gizli tutmak, açıklamamak suçtur!" ifadelerini kullandı.

Paylan, "Biz her gün mahkemelerdeyiz. Türkiye’de yasama dokunulmazlığı yok. Kürsüdeki konuşmalarımız bile soruşturma konusu ediliyor, hakkımızda fezlekeler düzenleniyor. Eğer siz bunun suç olup olmadığına mahkeme karar verir diyorsanız, bu oturum yapılamaz. Ben Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi bir milletvekili olarak bu koşullarda denetleme yapamam. Lütfen bu oturumu erteleyin" talebinde bulundu.

TÜRKİYE VARLIK FONU'NUN BANKA BORÇLARI 1 MİLYAR EURO

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu’nun 2019 mali tabloları ve faaliyetleri ile ilgili denetim raporlarının sunulduğuna dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşmelerinde Sönmez, banka borçlarının 1 milyar euro olduğunu ve bunun dışında finansal borçlarının bulunmadığını belirtti.

Sönmez, sunumda fonun kredileri sadece yatırımlarda kullandığının altını çizdi. Sönmez, fonun bütçeyi ya da Hazine'yi fonlamak için kurulmadığını vurgularken, bugüne kadar fona devredilen hiçbir şirketin satılmadığını ya da rehin verilmediğini, böyle bir amacının da olmadığını belirtti.

'2017'DE BİZE DEVREDİLEN HİÇBİR ŞEY SATILMADI'

Sönmez, Türkiye Varlık Fonunun kendisine devredilen hiçbir şirketi satmadığını, rehin vermediğini ve bir krediye de konu etmediğini belirterek, “2017’de bize devredilen hiçbir şey satılmamıştır” dedi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu, Türkiye Varlık Fonu 2019 Yılı mali tablolarını ve faaliyetlerine ilişkin denetim raporunu görüştü. TVF Genel Müdürü Sönmez, komisyona yaptığı sunumda, "Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerin 2021 değerleri Bağımsız Denetim Kurulu tarafından hesaplanıp açıklanacak. Varlık Fonu bütçe ya da hazineyi fonlamak için kurulmadı” ifadelerini kullandı.

İFM İLE İLGİLİ YASA TEKLİFİ HAZIRLANIYOR

İstanbul Finans Merkezi inşaatının yüzde 50’ler seviyesinde tamamlandığını belirten Sönmez, 2022 ortasında projenin tamamlanacağını söyledi.

Sönmez, “Çok yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortak çalışarak ilgili kanun teklifi Meclise gelecek. Kanun hazırlık çalışması devam ediyor. Bugün Londra ve Dubai’de belli teşvikler var. Bu teşvikler kanun çerçevesinde oluşturuluyor. Belirli bir altyapıyı oluşturmanız lazım. Bu kanuni altyapıyı oluşturmadan İFM’yi açamazsanız. Konu tam olgunlaşmadı çalışmalar sürüyor” dedi.

KATAR'A YÜZDE 10'LUK SATIŞ YÜZDE 63 GETİRİ SAĞLADI

Sönmez, Borsa İstanbul’un 30 Kasım 2020 tarihinde 200 milyon ABD Doları bedel ile yüzde 10 hissesinin QIA’ya satışına ilişkin de bilgi verdi. Sönmez bu satış işleminden dolar bazında yüzde 63 getiri sağlandığını söyledi.

Geçtiğimiz kasım ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El-Sani'nin katılımı ile iki ülke arasında 10 anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmalardan biri, Borsa İstanbul'un yüzde 10'unun Katar'a devrini içeriyordu.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) arasında Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payının QIA’ya devri için de imza atılmıştı.

26 Kasım 2020 tarihinde TVF ve QIA arasında imzalanan mutabakat anlaşması kapsamındaki işlem, QIA'nın 200 milyon dolarlık yatırımıyla sonuçlanmıştı. Söz konusu işlem bedeli, Borsa İstanbul'un 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden belirlendi.

VARLIK FONU'NUN BORÇLARI 136,4 MİLYAR TL SEVİYESİNDE

Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin sunumda fonun aktifleri, özkaynakları ve borçlanmasına ilişkin veriler de paylaşıldı.

Buna göre fonun 2018'de 498,9 milyar TL olan kısa vadeli aktifleri 2019 yılında 593,5 milyar TL'ye yükseldi. 2019'da uzun vadeli aktifler ise 864,1 milyar TL oldu.

Varlık Fonu payındaki özkaynaklar 2018'de 177,3 milyar TL olurken, 2019'da bu rakam 198,4 milyar TL olarak kaydedildi.

Rapora göre 2018'de borçlanma 75,4 milyar TL olurken, 2019'da 136,4 milyar TL'ye çıktı. Fonun 2018 hasılatı 249,5 milyar TL olurken, 2019'da hasılat rakamı 312,8 milyar TL'ye yükseldi.