Dolar/TL, ekonomide Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasıyla başlayan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da destekleyeceğini açıkladığı ekonomi, hukuk gibi politikalarda yaşanacak değişim beklentileriyle gerilediği 7,5'li seviyelerden yeniden 8 civarına yükselmiş durumda.

Coronavirusteki artış trendine karşın aşılara ilişkin olumlu haberler küresel piyasaları destekliyor. İç piyasada ABD ile seçim sonrası ilişkiler ve AB ile artan gerilimin nasıl şekilleneceği ile siyasi gelişmeler de yakından takip ediliyor.

Bankacılara göre, bu yıl 32 milyar dolar döviz alan ve dolar/TL'deki son düşüşü de dövizde yeni alım için fırsat olarak değerlendiren lokallerin yüksek enflasyon başta olmak üzere henüz TL'ye belirgin dönüşü görülmüyor. Buna tek istisna dün 8,05 seviyelerinden gelen lokal döviz satışları oldu. Tutarlar bankacılara göre henüz yüksek değil ancak trend açısından önemli.

LOKAL YATIRIMCILARIN TL'YE BELİRGİN BİR GEÇİŞİ HENÜZ YOK

Ekonomide daha ortadoks politikalara doğru yaşanan değişim beklentisiyle yabancı yatırımcılar, bazı alanlarda neredeyse sıfıra kadar indirdikleri Türkiye pozisyonlarını son iki haftada belirgin artırmayı sürdürüyor. Buna karşın 225 milyar dolarla döviz ve altın varlıklarını tarihi zirvede tutan lokal yatırımcıların henüz TL'ye belirgin bir geçişi olmaması kurdaki düşüşleri sınırlıyor.

Atalay'dan bütçe mesajı: Ülkeyi paraperestlere kaptırmayacağız Atalay'dan bütçe mesajı: Ülkeyi paraperestlere kaptırmayacağız

Bankacıların, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, 9-13 Kasım haftasında 1 milyar doları portföy girişi olmak üzere 5 milyar dolar civarında yabancı girişi yaşandı. Dolar/TL, bu dönemde 8,58 zirvesinden 7,5'e kadar gerilese de, bu hafta itibarıyla TL'de değer kayıpları yeniden görülmeye başlandı. Bankacılar lokallerin de döviz satışına kartılması halinde geçen hafta kurun 7,3 ve/veya 7 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyordu. Ancak bu beklenti gerçekleşmedi.