Millet İttifakı'ndan üst düzey yetkililer, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak belirlenmesinin ardından HDP'den gelen görüşme çağrısını Reuters haber ajansına değerlendirdi. İsimleri ve hangi partiye mensup oldukları belirtilmeyen iki üst düzey Millet İtifakı yetkilisi, HDP'den gelen görüşme çağrısının ittifaktaki "bazı milliyetçi unsurlarda tedirginlik yarattığını" ve "biraz erken olduğunu" savundu.
Meclis'teki üçüncü büyük parti olan HDP'nin Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklandığı sırada Habertürk'te katıldığı programda, "Yeni dönem, yeni başlangıçlar önemlidir, ilkeler de önemlidir. Toplumda güçlü bir değişim isteği var" diyerek şu ifadeleri kullanmıştı: "Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun, kendisiyle genel merkezimizde konuşmak için ziyaretini bekliyoruz."
RELATED VİDEO
'SANCAR'IN ÇAĞRISI BİRAZ ERKEN'
Reuters ajansının bu sözleri sorduğu bir Millet İttifakı yetkilisi ise Sancar'ın çağrısı için "Biraz erken" ifadelerini kullandı. Yetkili, HDP'nin desteğinin ittifakın en büyük sorunu olabileceğini savunarak "HDP'nin açık desteği, özellikle İYİ Parti ve tabanından olumsuz tepkiler alacaktır" yorumu yaptı. Yetkili "HDP desteği son derece kritik" dese de, bu desteğin "başka yerlerden gelen desteği baltalayabileceğini" iddia etti.
'HASSAS BİR DENGE KURULMALI'
Yine adı ve partisi belirtilmeyen bir başka üst düzey Millet İtifakı yetkilisi de, "Burada çok hassas bir denge kurulmalı. Aksi takdirde bunun ödenmesi gereken bir bedeli olur" yorumunu yaptı. Yetkili, "HDP'den gelecek oylar ittifakta kaybedilenlerle eşleşebilir" iddiasında bulunarak, İYİ Parti'nin masaya geri dönmesi nedeniyle "bazı Kürt seçmenlerin Millet İttifakı'nı desteklemeyeceğini" de öne sürdü.
REUTERS: ERDOĞAN KARŞISINDA HDP'NİN DESTEĞİNE İHTİYAÇLARI VAR
Reuters ajansı ise haberde, altı siyasi partiden oluşan Millet İttifakı'nın genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında HDP'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak baktığı bilinen HDP, Millet İttifakı'nın kararının gecikmesi üzerine kendi adayını çıkarabileceğini duyurmuş ve diğer muhalefet partilerine bu konuda müzakere çağrısı yapmıştı. Bununla birlikte, HDP'nin de dahil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı'nın adayını belirleyeceği açıklanan toplantı, Millet İttifakı'ndaki sürece paralel olarak ertelenmişti.
Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklanması sonrasında Sancar'ın yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da grup toplantısında "Önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanı aday çıkarma politikamızı gelişmelere göre bir kez daha değerlendireceğimizi tüm kamuoyuna belirtmek isterim" açıklaması yapmıştı.
SANCAR NE DEDİ?
Sancar, geçen ay meydana gelen depremlerden sonra da aday çıkarma konusunu yeniden düşündüklerini söylemişti. Sancar şu ifadeleri kullanmıştı:
"25 Ekim'de artık aday çıkarma çalışmalarımızı somutlaştırıyoruz, kendi adayımızı çıkarmak için çalışma sürecimizi başlatıyoruz diye ilan etmiştik. Bu konuda epeyce mesafe aldık. Kendi kurullarımızla, demokratik kuruluşlarla istişare yaptık. Deprem yaşanmasaydı bizler kendi adayımızı açıklama noktasında hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamlamıştık. Depremden sonra yeni bir durum ortaya çıktı. Büyük bir yıkım var. Etkileri de acısı da. Bu depremden bu düzen ve bu iktidar sorumludur. Bizler de kendi adayımızı çıkarma çalışmalarımızı yeniden değerlendirme sürecine dönüştürdük. Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayımızı çıkarmayı yeniden değerlendirmeye başladık. Bu şu demektir; gerçekten bu iktidardan seçimde kurtulmayı sağlayacak gelişmeler olursa, siyasi muhalefet ve toplumsal güçlerle bu konuda yol alınırsa, aday çıkarmak yerine yine tek adayı destekleme seçeneği de masaya yatırdık." (DIŞ HABERLER)