22 Ağustos 2023 tarihinde Savcılık ifadeleri için gittikleri Hakkari'den Yüksekova'ya dönerken kaza geçiren Barış Anneleri Adalet Safalı, Perişan Akçelik kaza yerinde ve Akçelik'in oğlu Cihan Akçelik hastaneye sevki sırasında hayatını kaybederken Avukat Erdal Safalı ise ağır yaralanmıştı.

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez ise kazaya ilişkin meclise soru önergesi sundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya cevaplaması istemiyle önerge sunan Düşünmez şunları aktardı; Hakkari-Yüksekova karayolunun Şakitan (Suüstü) Köprüsü civarında meydana gelen kazada Avukat Erdal Safalı'nın vücudunda çok sayıda ağır kırık oluştu ve kazada beyin kanaması geçirdi.

Ağır yaralanan Avukat Erdal Safalı, önce ambulansla yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Safalı, birkaç saat sonra buradan yaklaşık 78 kilometre uzaklıktaki Hakkari Devlet Hastanesi'ne götürülerek yoğun bakım ünitesine alındı.

Hakkari'de cisim patlaması sonucu bir çoban hayatını kaybetti Hakkari'de cisim patlaması sonucu bir çoban hayatını kaybetti

Buradaki tedavisi birkaç saat süren Safalı, gece saatlerinde ise yaklaşık 210 kilometre uzaklıkta bulunan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Böylece, ağır yaralı olan Av. Safalı, birkaç saat içerisinde yaklaşık 300 kilometre dolaştırılmıştır.

Düşünmez'in Bakan Koca'ya yönelttiği sorular;

1) Hayati risk taşıyan hastaya müdahalede neden geç kalınmıştır? Vücudunda çoklu kırıklar olan ve beyin kanaması geçiren hastanın sevkinde kullanılmak üzere uçak ambulans tahsisi neden yapılmamıştır. Küçük bir sarsıntı dahi yaşamaması gereken hasta karayolu ile 300 km 3 ayrı hastaneye neden taşınmıştır?

2) Safalı’nın yakınlarının talebine rağmen hasta neden ilk başta Van'a sevk edilmemiştir?

3) Doktor yetersizliği ve teçhizat eksikliği sebebiyle mi hastaya müdahale edilmeyerek hasta karayolu ile hastane hastane dolaştırılmıştır?

4) Hastaya müdahalenin ivedi olduğu bir zaman diliminde Yüksekova’dan Hakkari’ye, Hakkari’den Van’a sevk edilen hastanın sevkinde yaşanan gecikmenin sebebi ve sorumlusu kimlerdir?

5) Hastanın hayatını tehlikeye atan bu durumla ilgili inceleme başlatılmış mıdır?

6) 2020-2023 yılları arasında Doktor yetersizliği ve teçhizat yetersizliği sebebiyle kaç hastanın başka illere sevki yapılmıştır? Kaç hasta yolda yaşamını yitirmiştir?

7) Hakkari’nin sağlık hizmetleri alanında yaşadığı sorunların giderilmesi, doktor, hemşire, sağlık personeli eksikliğinin giderilmesi, teçhizat eksikliklerin giderilmesi için kaç insanımızın mağduriyet yaşaması gerekmektedir?