Kuzey Kıbrıs'ta Anayasa Mahkemesi, Kuran kurslarının kapatılmasına karar verdi. Yüksek Mahkeme, kuran kurslarının Anayasa'nın laiklik ilkesine karşı olduğunu belirtti.

KHK'lı öğretmen icralık oldu KHK'lı öğretmen icralık oldu

Hizmet Sendikası (HİZMET-SEN) tarafından devlete açılan dava sonucuna göre, Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasası’na yeni eklenen 8B maddesi yani Din İşleri Komisyonu adında bir komisyonun halk arasında bilinen ismi ile “Kuran kursu” düzenleme yetkisi elinden alındı.

Karar ile Kuran kurslarının faaliyetleri Kuzey Kıbrıs'ta resmen durduruldu. Yeni Düzen gazetesinin haberine göre, Kıbrıs Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Anayasa Mahkemesi’nin 2018 yılında yargıya taşınan davada bugün kararını verdiğini duyurdu.

Buna göre mahkeme, Din işleri Dairesi’ne Kuran kursu düzenleme yetkisi veren yasa maddesini iptal etti. Avukat Esendağlı, çıkan kararla devletin gözetimi ve denetimi olmadan Din İşleri Dairesi’nde "Kur’an kursu açılamayacağına" karar verildiğini ifade etti.

Esendağlı, mahkemenin bunun bir eğitim olduğuna, devlet bünyesinde, devlet denetimi ve gözetimiyle yapılabileceğini belirttiğini aktardı.

Avukat Esendağlı, kararı şöyle değerlendirdi: “2017 yılında Din İşleri Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasası’nda Meclis’in yaptığı değişiklik çok dikkat çekmemiş ve kamuoyu ile de çok fazla paylaşılmamıştı ama bizim dikkatimizi çeken ve önemli bulduğumuz iki nokta vardı. Bu iki nokta toplumsal yapımız bakımından sıkıntılı bir maddeydi. Biri Din işleri başkan yardımcısı diye bir mevki yaratıyordu ve bu yardımcının nasıl atanacağına ilişkin yapılan düzenlemede niteliğe haiz kişilerin din işleri tarafından seçileceği iki adayı olacağı ve yönetim kurulu tarafından seçilmesi yönündeydi. Bu düzenleme sınırsız ve keyfi bir yetki verilmesi anlamına geliyordu. İstenilen kişileri, hiçbir kritere bakmadan seçebilme yetkisi veriyordu. Bundan daha da önemli olan düzenlemede ise Din İşleri Komisyonu kurulması ve Din İşleri Başkan ve başkan Yardımcısı gibi birkaç üyeden oluşuyordu ve birkaç kişiye din görevlilerinin atanması, görevlerin belirlenmesi gibi görevler veriyordu. Bunun yanında Din İşleri Komisyonuna hafızlık yani kuran kursları düzenleme yetkisi veriyordu.

Bu bizim açımızdan milat teşkil edebilecek karardır. Kıbrıs Türk Anayasa Mahkemesi’nin laiklik ile ilgili yapmış olduğu ilk düzenlemedir. Türkiye Anayasa Mahkemesinin yıllarca uyguladığı fakat iktidar değişikliğinden sonra terk ettiği bir ilkeyi, burada bizim Anayasamız bağlamında ele alındı.”

Esandağlı, iptal kararlarıyla Meclis’in yeni düzenleme yapılmasını beklendiklerini de söyledi.