Rudaw

Kürtçe seçmeli dersler için bugün son gün

27 dakika önce

PAYLAŞ

SHARE ON FACEBOOK

SHARE ON TWITTER

SHARE ON WHATSAPP

SHARE ON TELEGRAM

SHARE ON VIBER

SHARE ON MESSENGER

FAVORI LISTEME EKLE

Etiketler Türkiye Kürtçe Seçmeli Ders

A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkiye’de ortaokullarda, Kürtçenin de yer aldığı seçmeli dersleri tercih için tanınan süre bugün doluyor. Bu yıl, öğrencilerin Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde dersleri tercih etmeleri için yoğun bir kampanya yürütüldü.

YKS başvurularında 26 Şubat son gün YKS başvurularında 26 Şubat son gün

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokul 4 ve ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarında seçmeli ders tercih süresi bugün (7 Şubat Pazartesi) sona eriyor. Öğrenci ve aileler, bugün saat 17:00’ye kadar tercih ettikleri dersleri okul yönetimlerine iletebilecek.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Bu yıl, öğrenci ve ailelerin Kürtçe dersleri tercih etmesi için yoğun bir kampanya gerçekleştirildi.

Sanatçılardan akademisyenlere, aydınlardan siyasetçilere, partilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok kesim kampanyaya destek vererek ailelerin de çocuklarını Kürtçe seçmeli derslere yönlendirilmesi konusunda çağrıda bulunuyor.

Kampanya, başta Twitter, Facebook ve Instagram olmak üzere, sosyal medya platformlarında da büyük ilgi ve destek gördü.

2012’den beri müfredatta

Türkiye’de, Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında yaşayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersi Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) müfredatına girdi.

Müfredat, 12 yıllık mecburi Türkçe eğitiminin 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarında, öğrencilerin bir sınıf ya da yeterli grup oluşturacak sayıya ulaşması halinde haftada 2 saat Kürtçe (Kurmancî, Kirmançkî) ders alınabileceği yönündeyi.

Bakanlığın, bu yıl yayımladığı genelgede, “ortaokullarda seçmeli ders uygulaması konusunda esneklik sağlanacak ve her okul yönetimi kendi imkânları doğrultusunda Çizelge'nin seçmeli dersler bölümünde yer alan azami 10 dersten (aşağıda belirtilen dersler/modüller de dikkate alınarak) bir grup oluşturacak ve öğrenciler kendi okullarında oluşturulan gruptan derslerini seçeceklerdir” denildi.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kurmancî ve Zazakî’nin dışında okutulan diğer dersler ise şunlar;

Adığece (Kiril Alfabesine göre), Adığece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutça.