İsmail Talip, Kanada’nın Montreal kentinde Concordia Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi. Talip ayrıca, üniversitenin, Space Concordia ve UAV Concordia adlı iki kuruluşunun üyesi.

Arkadaşları ile birlikte aviyonik sistemler üzerinde çalışan Talip, neler yaptıklarını Rûdaw’a anlattı:

“Şu an İHA'ların güvenliği üzerinde çalışıyoruz, kendimizi onlardan nasıl koruyabiliriz. İlk şey bu. İkincisi ise İHA'nın hızı. İHA'yı daha hızlı yapmak için yapay zekayı nasıl kullanabiliriz? Diğer bir çalışmamız ise uzay roketi üzerinde. Tüm roketler uzaya gidemiyor. Bizim yaptığımız ise uzaya gidebilecek. Ben roketin hafızası ve bilgisayarı üzerinde çalışıyorum.”

Space Concordia Başkanı George Defo da, bu yılın sonunda hazırladıkları roketi uzaya göndermeyi planladıklarını söyledi:

"Projemiz ayrıca roketin uzaya ulaşmasına yardımcı olacak iyi bir yakıt geliştirmek üzerine. Hedefimiz birkaç yüz kilometre hıza ulaşmak. İsmail yakın arkadaşım, o zeki biri. Bu konuları çok iyi anlıyor ve uzay alanında parlak bir geleceği var."

Başkent Erbil’deki Uluslararası Cambridge Koleji’nden başarı derecesi ile mezun olan İsmail Talip, birçok üniversitenin Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrettiğini, ancak Concordia Üniversitesi dahil yalnızca birkaçının uzmanlık olarak aviyonik imkanlar sunduğunu, ayrıca öğrencilerin okurken iş deneyimi kazanmalarını sağlayan öğrenme fırsatı sunduğunu belirtiyor.

Beyin Çipi Teknolojisi ve Geleceği Beyin Çipi Teknolojisi ve Geleceği

Rûdaw, başarılı gencin Erbil’de yaşayan ailesine de konuk oldu. Babası Talip Rıza, oğlunun azmini ve öğrenme isteğini, şöyle anlattı:

“O öğrencileri ve yapacakları sayesinde kendisine, bize, toplumumuza ve Kürtlere büyük yardımlarda bulunabilir. Her bir Kürt için gurur kaynağı olur umarım. Hep şöyle derdi; benim Elon Musk’tan geri kalır yanım yok. Ben de mesleğimde zirveye çıkmak isterim.”

Kardeşi Necla Talip de, onunla birlikte ortak çalışmalarda yer almaktan memnuniyet duyacağını söyledi.

Genç öğrenci, gelecek hederlerini ise, “Hedefim, toplum üzerinde olumlu etki yaratacak ve potansiyel olarak havacılık endüstrisinde devrim yaratacak yenilikçi teknolojiler yaratmak. 2023'te iyi derece ile okulu bitirmeyi ve ardından uçak teknolojisine odaklanan bir doktora yapmayı planlıyorum. Hayalim kendi uçağımı tasarlamak ve yeni teknolojilerle uzay araştırmalarına odaklanmak. Ek olarak, öğretmekten ve başkalarına yardım etmekten zevk alıyorum. Bu nedenle Ortadoğulu öğrencilerin akademik kariyerlerini ilerletmelerine yardımcı olmak için bir organizasyon kurmak istiyorum” sözleri ile dile getiriyor.