Sağlıkçıların ve kentteki sivil toplum örgütlerinin uyarılarına rağmen 1 Temmuz’dan sonra vaka sayıları hızla arttı.

Diş Hekimi Akın: "Ağız Sağlığı, Vücut Sağlığının Temelidir" Diş Hekimi Akın: "Ağız Sağlığı, Vücut Sağlığının Temelidir"

Vaka sayılarındaki artışın nedenlerinden biri de bireysel tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte aşılanma oranındaki düşüşle ilgili. Bütün çağrılara rağmen Diyarbakır, aşı olma oranının en düşük olduğu illerden biri.

2 BİNE YAKIN POZİTİF VAKA

Aşılı olanlar Covid-19'a yakalanıyor mu? Tam aşılı ve eksik aşılı olanların salgına yakalanma oranı nedir? Hastanelerde kaç aşılı hasta tedavi görüyor?

Bu soruların cevaplarını Diyarbakır Tabip Odası (DTO) her fırsatta vermeye çalıştı. Sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerini bir araya getirdi ve birlikte bir aşı kampanyası da başlattı.

Kampanyaların ardından aşı olma oranında bir artış gözlendi ancak günlük vaka sayısı ve hastanelerde yatan hasta sayısına bakıldığında, aşı olanların oranı hâlâ düşük görünüyor.

“Diyarbakır’da pandemi tüm yıkıcı etkisiyle devam ediyor” diyen DTO Başkanı Elif Turan, vaka sayıları ve hastanede yatan hasta sayısı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Kentte günlük ortalama 2 bine yakın pozitif vaka tespit ediliyor. Artan vakalar hastanelere de yansıdı. Hastanelerde yatan hasta sayısı da her geçen gün artıyor. Daha önce kapatılan servisler tekrar açıldı ve açılan servisler hemen dolmaya başlıyor. Şu an ortalama 600 civarı kişi hastanelerde tedavi görüyor. Hastanelerde yatarak tedavi gören hastaların 120-130’u yoğun bakımda tedavi görüyor."

HİÇ AŞI OLMAYANLAR HASTANEDE YATIYOR

Aşı olmadan korona virüsüne yakalananların hastanelerde yattığı yönünde bilgiler mevcut. Bu tespite Turan da katlıyor.

Turan, “Çalışma alanlarımızda edindiğimiz gözlemlere göre hastanelerde yatarak tedavi görenlerin yüzde 80-90’ı hiç aşı olmamış kişilerden oluşmaktadır. Geri kalanların da eksik doz aşı olduğu gözlemlenmektedir” dedi.

‘MUTLAKA AŞI OLALIM’

Uyarılara rağmen Diyarbakır aşıya karşı neden mesafeli durdu? Turan, “Kendi gözlemlerimize göre aslında Covid-19 aşılarına karşı bir tereddüt, bir güvensizlik var” diyen Turan, “Bunun en önemli nedenlerinden biri, yeterli bir toplumsal bilgilendirmenin olmamasıdır. Pandemi sürecinin başından beri şeffaf bir şekilde yürütülmemesi, toplum katılımının sağlanmaması aşı sürecinde de devam etti. İnsanların kafasındaki soru işaretlerine cevap olunmadı” şeklinde konuştu.

“Aşılarla ilgili yurttaşlardan çok sık soru almaktayız” diyen Turan, şöyle devam etti: “Sorulan sorulara bilimsel veriler ışığında cevap verdiğimizde ikna olup aşılarını olmaktalar. Diyarbakır Tabip Odası olarak ‘Aşı olmak toplumsal sorumluluğumuzdur’ kampanyasını başlattık. Akıldaki soru işaretlerini gidermek için panel düzenledik. Bu kampanya kapsamında sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldik. Çünkü bu sürece toplumun her kesimini katmak gerekir. Bileşeni olduğumuz Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu olarak aşı olunması için çağrıda bulunduk. Kentteki dinamiklerin yaptığı çağırılar ve çalışmalar karşılık buldu aşı oranları yükseldi.”

Turan, son olarak henüz aşı olmayanlara çağrıda bulundu: “Yapılan araştırmalar aşı olanların hastalığı daha hafif atlattıklarını gösteriyor. Pandemiyi daha rahat atlatabilmemiz için mutlaka aşımızı olmalıyız.”