Latin Amerika ülkesi Kolombiya'nın eski bir gerilla olan solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, barış görüşmelerine hız kazandırabilmek için beş farklı gerilla örgütüyle çift taraflı ateşkes ilan edildiğini duyurdu. Haziran sonuna kadar sürecek ateşkesin altına imza atan gruplar arasında Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) da var.

'TAM BİR BARIŞ GERÇEK OLACAK'

Petro, Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu cesur bir hareket" dedi. "Çift taraflı ateşkesin silahlı grupların ve devletin saygı duymasını zorunlu kıldığını" hatırlatan Petro, "Bunu sağlamak için ulusal ve uluslararası bir gözlem mekanizmasının da kurulacağını" duyurdu. Petro, "Tam bir barış gerçek olacak" dedi.

RELATED VİDEO

ATEŞKES TEKRAR UZATILABİLİLİR

Kolombiya hükümeti de ateşkese dair bir açıklama yayınlayarak, "hükümetin, toplumun farklı kesimlerinden, kiliseden ve sivil toplum kuruluşlarından 'şiddetin durdurulmasına' yönelik talepleri dikkate aldığını" açıkladı. Ateşkes şartlarının duyurulacağı açıklamanın ise daha sonra yapılacağı belirtildi. 30 Haziran'a kadar sürecek ateşkesin süresi uzatılabilecek.

ELN, aralık başında Noel için dokuz günlük tek taraflı ateşkes ilan etmiş ve Venezuela'nın başkenti Caracas'ta taraflar arasındaki barış görüşmelerinin ilk turu böylece tamamlanmıştı.

60 YILDA 450 BİN ÖLÜ

Kolombiya'da neredeyse 60 yıldır devam eden ve 1985 ile 2018 arasında en az 450 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaları sona erdirme sözü veren Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun seçimleri kazanmasının ardından barış görüşmeleri yeniden başlamıştı.

İsrail'in yanıtı Hamas'a iletildi: Refah'a saldırı öncesi 'son şans' iddiası İsrail'in yanıtı Hamas'a iletildi: Refah'a saldırı öncesi 'son şans' iddiası

Üç yıl sonra Venezuela, Küba ve Norveç'in garantörlüğünde yeniden masaya oturan taraflar arasındaki görüşmeler 2017'de başlamış ancak 'şahin' tutumuyla bilinen Ivan Duque döneminde tıkanması üzerine ELN, 2019'da bir polis okuluna saldırı düzenlemiş ve 22 polis okulu öğrencisi ölmüştü. (DIŞ HABERLER)