Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Kılıçdaroğlu, “Bizim sorularımıza da açık ve net cevaplar vermeli. Kaçarak, Meclis’e gelmeyerek bu iş olmaz. Bu Meclis’in saygınlığına gölge düşürmek demektir. Her bütçe görüşmesinde ifade ederim. Milletvekillerinin soruları var. Zaten Meclis’te bir şey bırakmadınız. Ne itibarı var Allah aşkına. 27. dönem bitmeden 27 bin 323 soruya bakanlar cevap vermedi. Bu ne demektir? Eğer bir bakan ve bakanlar milletvekillerinin sorularına cevap vermiyorlarsa kimse kusura bakmasın, Meclis bizim için sıradan bir kurumdur demektir bu” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından başlıklar şöyle:
"Sayıştay raporları değiştiriliyorsa yürütme organının korktuğu bir şey vardır. Sayıştay'a müdahale eden kim?

Beni üzen nokta nedir: TBMM’ye seçimle gelen birisinin gelip burada bütçeyi anlatmaması yerine atadığı bir kişiyi görevlendirmesidir. Bu anayasada bütçenin yapımıyla ilgili özel bir düzenleme yapılmışsa, özel bir süreç içinde görüşülüyorsa, bir kişi gelecek bütçesinin arkasında kapı gibi duracak. Göndermiş memurlarını buraya, siz bütçeyi anlatın. Pembe bir tablo, çünkü öyle bir talimat almışlar. Yangında bile “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla yangını söndürmeye başladık” diye cümleyi kuruyorlar. Yangın için talimat mı beklenir Allah aşkına.


Mehmet Uçum, ‘Tek kişilik hükümet’ diyordu. Tek kişilik hükümette bütçeyi gelip parlamentoya sunacak olan o tek kişi, bütçesinin arkasında durmalı.

Bizim sorularımıza da açık ve net cevaplar vermeli. Kaçarak, Meclis’e gelmeyerek bu iş olmaz. Bu Meclis’in saygınlığına gölge düşürmek demektir. Her bütçe görüşmesinde ifade ederim. Milletvekillerinin soruları var. Zaten Meclis’te bir şey bırakmadınız. Ne itibarı var Allah aşkına. 27. dönem bitmeden 27 bin 323 soruya bakanlar cevap vermedi.

Bu ne demektir? Eğer bir bakan ve bakanlar milletvekillerinin sorularına cevap vermiyorlarsa kimse kusura bakmasın, Meclis bizim için sıradan bir kurumdur demektir bu. Sayın başkana da söylüyorum, sizin sahip çıkmanız lazım. Soru başka bir şey cevap başka bir şey. O zaman sayın Başkan sen o cevabı da göndereceksin oraya. Trafik polisinin bile bir yetkisi var. Soru önergeleri konusunda hiçbir yetkiniz yok. Cevap bile verilmiyor. Bu Meclis sadece benim Meclisim değil 600 kişinin Meclis’i. 600 kişi toplumun gözünde itibarsız kişi olarak algılanıyor şu anda. Sorularına cevap bile verilmeyen milletvekili…

CHP'li Burcu Köksal 'Sözlerim dil sürçmesi değil' dedi CHP'li Burcu Köksal 'Sözlerim dil sürçmesi değil' dedi


Bu süreç böyle devam ederse bunun bilinen tek cümlesi vardır. TBMM vesayet altındadır. Milletvekilinin sorularına dahi cevap verilmezse, Sayıştay’ın raporlarına müdahale edilirse o parlamento yürütmenin vesayeti altındadır. Hangi yetkiniz var, hangi gaziliği kaldı Allah aşkına? Meclis’te el kaldıran, el indiren milletvekilleri grubuna döndürdüler. Bir kişi kalkıp cesaretle benim görüşüm şudur diyemiyor. Dediği andan itibaren ‘Seni bir daha milletvekili listelerinde göstermeyeceğiz’. Ne demektir bu milletvekilini de vesayet altına alıyorum demektir, ben gerçekleri söylüyorum, gerçekler acıdır, katlanacaksınız gerçekleri. "