Günlerdir aralıksız devam eden yağışla birlikte köylerde kar kalınlığı metreleri aşarken, tek katlı birçok ev ve ahır tamamen kar altında kaldı.

İlçe merkezine bağlı köylerde vatandaşlar, evlerine ve hayvanlarının bulunduğu ahırlara ulaşabilmek için kendi imkânlarıyla kardan tüneller açmak zorunda kalıyor. Karın boyu aşması nedeniyle kapı ve pencereler kullanılamaz hale gelirken, günlük yaşam bu tüneller üzerinden sürdürülüyor.

142025 857X503

Elmacı Köyü’nde yaşayan Reyhan Tuci, yaşadıkları zorlukları anlatarak, “Yoğun kar yağışı nedeniyle evimiz de ahırımız da kar altında kaldı. Dışarı çıkabilmek ve hayvanlarımıza ulaşabilmek için kazarak tünel açtık. Yem taşımak için her gün bu tünellerden geçiyoruz. Zor ama hayvancılığı bırakmamak için mecburen katlanıyoruz” dedi.

9 Noktada Çığ Düşmüştü: Hakkari-Şırnak Yolu 3 Gün Sonra Açıldı
9 Noktada Çığ Düşmüştü: Hakkari-Şırnak Yolu 3 Gün Sonra Açıldı
İçeriği Görüntüle

Soğuk hava, tipi ve ulaşım sıkıntısına rağmen köy halkı, hayvanlarını aç bırakmamak için büyük mücadele veriyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde yem ve su taşımak zorunda kalan vatandaşlar, hem soğukla hem de çökme riski taşıyan kar tünelleriyle mücadele ediyor.

Aw625266 03 857X503

Öte yandan Çatak Belediyesi’ne bağlı ekipler, ilçe merkezi ve köy yollarını açık tutmak için 7 gün 24 saat esasına göre çalışmalarını sürdürüyor. Yoğun tipiye rağmen iş makineleriyle kapanan yolları açmaya çalışan ekipler, vatandaşların mağdur olmaması için seferber olmuş durumda.

Yetkililer, bölgede kar yağışı ve olumsuz hava koşullarının bir süre daha etkisini sürdüreceğini belirterek, vatandaşları zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları ve tedbirli olmaları konusunda uyardı. Çatak’ta kış şartlarının her geçen gün daha da ağırlaştığı bu günlerde, köylerde yaşam adeta karla verilen bir mücadeleye dönüşmüş durumda.

Kaynak: İHA