İsviçre’nin Bern şehrinde yaşayan Kürtler, Mart 2021’de entegrasyona ilişkin bilgilerin Kürtçe de verilmesi talebiyle Bern Şehir Konseyi’ne 200 imza ile başvuruda bulunmuştu.

Kürt Kültür Derneği, Alevi Kültürünü Geliştirme Kurumu, KUTÜSCH- Kürt-Türk-İsviçre Kültür Vakfı’nın önergesi, Belediye Meclisi tarafından geçtiğimiz Perşembe günü yapılan oylamada 64'e karşı 6 oyla kabul edildi.

Bu şekilde önümüzdeki süreçte önemli Kürtçe bilgiler “bern.ch” sitesi üzerinden Kürtçe paylaşılacak.

20 milyon öğrenci için ikinci dönem ilk ders zili yarın çalacak 20 milyon öğrenci için ikinci dönem ilk ders zili yarın çalacak

Oylama sırasında konseyde bir açıklama yapan aktivist Yeşim Ekici, “Bern'deki Kürtler Türkiye, Suriye, İran ve Irak'tan geliyor ki o ülkelerde Kürt dilini yok etmek için girişimler var. Bern'de de bilgiler kendilerine daha önce mecbur kaldıkları dillerde değil Kürtçe verilmeli” dedi.

Belediye meclisinin aldığı karar ile Bern’de Kürtçe de artık Arnavutça, Arapça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca, Tamilce, Türkçe, Sırpça/Boşnakça/Hırvatça ve Tigrinya (Etiyopya ve Eritre) dili ile eşit sayılacak.

Neden önemli?

Konu hakkında Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu bültene konuk olan gazeteci yazar Roni Aydın Dere, “Bu önemli çünkü Kürtçe resmileşiyor. Bildiğiniz gibi İsviçre 8 milyon nüfusu olan bir ülke ve 4 resmi dili var. Fakat ülkede yaşayan yabancılar da parlamentoda diğer dillerde Arapça, İtalyanca, İspanyolca konuşabiliyor, Kürtçe de bu diller arasına girdi. Resmi olarak kabul edildi” dedi.

İsviçre’de kendi çocukları için anadilde eğitim talep eden Kürt ailelerin bir proje hazırlayıp hükümete sunmaları halinde bunun kabul edileceğini belirten Dere, “Bu imkan Almanya’da var, Avrupa Birliği ülkelerinde eskiden beri var. Halkımızın bundan haberdar olması gerekiyor” diye konuştu.

İsviçre’de yaklaşık 100 bin Kürt’ün yaşadığını belirten Dere, “Kürtler toplanıp kendi dilleri ve kültürleri hakkında hangi talapte bulunurlarsa hükümet de bunu kabul eder. Şu anki karar sadece Bern Kantonu için geçerli, diğer kantonlarda da benzer başvurular olursa elbette kabul edilir” ifadesini kullandı.