Urmiye’nin Serdeş kenti nüfusuna kayıtlı 36 yaşındaki Hıdır Qewidıl, 2013 yılında “uyuşturucu ticareti” yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Devrim Mahkemesi yaptığı yargılamanın ardından Hıdır Qewidıl’e idam cezası verdi. Qewidıl, 9 Eylül 2020’de Urmiye Cezaevi’nde idam edildi.

Rûdaw’a konuşan Qewidıl’ın bir yakını, “Yaklaşık iki hafta önce Urmiye Başsavcısı Qewidıl’ın 3 kardeşini çağırarak idam kararının yanlış olduğunu iletmiş. İdam kararının uygulanmaması gerektiğini ve ‘kan parası’ talebinde bulunabileceklerini söylemiş” dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Qewidıl’ın kardeşlerinin “kan parası” teklifini reddederek, adil bir yargılama yapılarak kardeşlerinin idam edilmesine sebep olanların ortaya çıkarılmasını istediğini belirtti.

Kaynak, “Hıdır ile birlikte 3 kişi daha tutuklanmıştı ama onlar kefalet ücretiyle serbest bırakıldı. Sadece Hıdır’ı astılar. Hıdır’ın kardeşleri onu kurtarmak için çok çabaladı. Avukatlarla birlikte hakimi ikna etmek için çok çabaladılar. Ama hakim idamın uygulanması konusunda ısrarcı oldu” ifadelerini kullandı.

Kaynağın aktarımına göre, Hıdır ve arkadaşları taşımacılığını yaptıkları 2 kilo eroinle yakalanmıştı. Yine onlarla birlikte 12 kilo eroinle yakalanan farklı bir grup serbest bırakıldı.

İnsan hakları örgütleri de İran yargısının şeffaf olmadığını belirterek, idam cezasının telafisinin olmadığı konusunda tepkilerini dile getirdi.

DEM Parti’den hak ihlalleri raporu: Baskılar yüzde 50 arttı CANLI DEM Parti’den hak ihlalleri raporu: Baskılar yüzde 50 arttı CANLI

İnsan hakları örgütleri raporlarına göre, İran dünyada idam cezasının en çok uygulandığı ülke konumunda. 2020 yılında İran’da 246 kişi idam edildi. İdam cezalarının tamamı, cinayet, cinsel istismar, uyuşturucu ticareti ve Allah’a şirk koşma suçlamalarıyla verildi.