HABER: MİMAR KAYA (İHA)
Hakkari’nin Bağlar Mahallesi 318. ve 321. Sokak’ta 7 hanenin yaşadığı evlerin önünden üç ayrı imar yolu geçmesine rağmen yollar açılmadığı için, vatandaşlar sağlık, ulaşım ve günlük yaşamlarını sürdürememe noktasına geldi.
Mahalle sakinlerinden Abdurrahman Demir, imar yolunun yıllar önce dönemin belediye başkanı tarafından evine kadar açıldığını, ancak sonradan mahalleye yerleşen bazı kişilerin imarlı yolları tel örgü ve çitlerle kapatıp bahçeye çevirdiğini belirtti. “40 yıl önce bu mahalleye ilk yerleşen kişiyim. O zaman imar yolu evimin önüne kadar açılmıştı. Şimdi yollar kapalı. Yıllardır imar yolunun açılması için dilekçeler verdik. Belediye her seferinde ödeneğimiz yok ve kamulaştıramayız dedi. Sayın Valimiz Ali Çelik’ten imar kanunun da geçen 18. Maddenin kullanılmasını istiyoruz. Doğalgaz hattını komşunun bahçesinden rica minnetle getirdik. Olası bir afette ambulans bile ulaşamaz,” dedi.
Mahallede dere yatağının ıslah edilmemesi nedeniyle heyelanlar yaşandığını ifade eden Demir, evlerinde çatlaklar oluştuğunu, tahtadan yapılma geçici bir köprüyle evlerine girdiklerini söyledi. Yolların açılması durumunda sağlık ocağı, cami ve taziye evine ulaşımın sağlanacağını vurgulayan Demir, “Sadece biz değil, tüm mahalle faydalanacak,” dedi.
“Yol Medeniyettir”
Mahalle sakini Fikriye Demir ise, torunlarını her gün ara sokaklardan okul servisine götürmek zorunda kaldığını ve bu süreçte defalarca düştüklerini ifade etti. “Evimizin önünden üç imar yolu geçiyor ama hiçbiri evimize varmıyor. Kendim epilepsi hastasıyım. Ayrıca kızım da epilepsi hastası. Defalarca fenalaştık. Mahalleye ambulans giremediği için battaniye ile taşındık. Kim bu yolları sattı, neden sattı, araştırılmalı. Yol medeniyettir. Biz sadece kendi evimiz için değil, mahalle için istiyoruz. Gerekirse evimizi yıkmaya hazırız, yeter ki yol açılsın,” dedi.
Yetkililere Çağrı
Vatandaşlar, yıllardır imar yollarının açılması için başvuruda bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını belirterek Hakkari Valisi ve Belediye Başkanı’na çağrıda bulundu: “Lütfen bu soruna artık çözüm bulunsun. Yollarımız açılsın, çocuklarımız okula güvenli gidebilsin, ambulans gelebilsin.”