Aile Hekimleri 5 Günlük İş Bıraktı: Yönetmelik Tepkisi Çığ Gibi Büyüyor Aile Hekimleri 5 Günlük İş Bıraktı: Yönetmelik Tepkisi Çığ Gibi Büyüyor

İngiltere'de yapılan bir araştırma, Covid-19'a karşı Türkiye'de de kullanılan Pfizer/BioNTech aşısının iki dozunun arasındaki sürenin uzatılması halinde Delta varyantına karşı daha iyi koruma sağladığını ortaya koydu. Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, Delta'ya karşı en yüksek antikor seviyesine iki dozun sekiz hafta arayla yapılması durumunda ulaşılabileceği saptandı.

Araştırmada, Pfizer/BioNTech aşılarını 2020 sonlarında ve 2021 başlarında farklı aralıklarla yaptıran 503 sağlık çalışanının bağışıklık tepkileri karşılaştırıldı. Bu kişilerin kanlarındaki antikor seviyelerinin ikinci dozdan bir ay sonra ölçülmesi ile şu sonuçlara varıldı:

* Pfizer/BioNTech aşısı, dozlar arasında hem kısa hem uzun aralık verilmesi halinde genel olarak güçlü bir bağışıklık sağlıyor;

* Dozların üç hafta arayla yapılması, 10 hafta araya kıyasla daha az antikor ortaya çıkarıyor;

* Antikor seviyeleri ilk dozun ardından düşse de, T hücresi adlı bağışıklık hücrelerinin seviyesi yüksek kalmaya devam ediyor.

BioNTech firması, aşının testlerinde üç hafta süreyle denendiğine dikkat çekerek iki doz arasında üç hafta ara verilmesini tavsiye ediyordu. Oxford araştırmacıları ise iki doz arasında daha uzun süre beklemenin antikor seviyesini artırdığını tespit etmiş oldu. Araştırma ekibinden Susanna Dunachie, sekiz hafta aranın 'ideal süre' olduğunu söyledi.

İngiltere hükümeti, daha fazla kişiye birer doz aşı yapabilmek için iki doz arasını ilk olarak 12 hafta olarak belirlemişti. Ancak Delta varyantı nedeniyle bu süre sekiz haftaya düşürülmüştü. Türkiye’de ise /BioNTech aşısında iki doz arasında verilen süre dört haftadan üç haftaya düşürülmüştü.