Kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer'in yurt dışına kaçmasının ardından, platformda parası bulunanlar mesajlaşma programları üzerinden grup kurarak tepkilerini ve yaşadıklarını birbirleriyle paylaşmaya başladı.

Cumhuriyet gazetesinden Çağatan Akyol, mağduriyet yaşayanlardan birinin aracılığıyla girdiği mesajlaşma grubunda konuştuklarını derledi.

Akyol'un aktardığına göre, paralarını kaybedenler, reklamlarında ünlü oyuncuların ve mankenlerin yer alması nedeniyle Thodex’e güvendiklerini söylediler.

Thodex'e parasını kaptıranlardan Erdem isimli kişi, 2018’de kripto para işlemine başladığını ancak bir süre sonra bırakıp bu sene maddi sıkıntılarından dolayı yeniden başladığını kaydetti. Akrabalarının çoğunu da Thodex'e kaydolmaya ikna ettiğini söyleyen Erdem, fotoğrafçı olduğunu, olayın başından beri de işe gitmediğini, bunalımda olduğunu belirterek Erdem, tüm akrabalarının kendisini suçladığını kaydetti.

Öğrenciler 'den KYK Burslarına Tepki: "Koşulsuz 9 Bin TL Burs İstiyoruz" Öğrenciler 'den KYK Burslarına Tepki: "Koşulsuz 9 Bin TL Burs İstiyoruz"

Bir başka kişi M.A. da dayısından aldığı 20 bin lira borç parayla Thodex’e üye olduğunu, hiç kimseye açıklama yapamamanın mahcubiyetinde olduğunu kaydetti. Telefonunu kapattığını belirten M.A., son umudu olan bu parayı da kaybettikten sonra ne yapacağını bilemediğini aktardı.

Haberde en dikkat çeken kişi ise daha önce Çiftlik Bank'a da para kaptırdığını söyleyen A.Ç. oldu. Thodex’te 330 bin lirasının kaldığını açıklayan A.Ç., her iki vurgundan da nasibini aldığı için kendisine “salak” diyerek elindeki tüm birikimini kaybettiğini, “Su bile içemeyeceğini” söyledi.

'ÜÇ GÜNDÜR GECELİ GÜNDÜZLÜ ÇALIŞIYORUZ, TELEFONLARIMIZ SUSMUYOR'

Fatih Faruk Özer tarafından dolandırılanlar, avukatları aracılığıyla Anadolu Adliyesi'ne gelerek, savcılığa suç duyurusunda bulunmaya devam ediyor. Yaklaşık 50 mağdurun avukatılığını üstlenen avukat Keskin, "Mağdurlar bu süreçle ilgili yıprandılar ve manevi anlamda da sıkıntıya düştüler. Basın karşısına çıkmak istemiyorlar. Yıpratıcı süreç devam ediyor. Bu süreçle ilgili soruşturma derinleştikçe, yeni bilgi ve belgeler tarafımıza geliyor. Üç gündür çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz ofis olarak, geceli gündüzlü. Telefonlarımız susmuyor. Ellinin üzerinde mağdur var, çok ciddi kayıplar var." dedi.

'HİÇBİR ŞEKİLDE İNSANLARA COIN VERMEMİŞ'

Keskin sözlerine şöyle devam etti:

"Burada şahıs, hiçbir şekilde insanlara coin vermemiş. Sanal anlamda insanlara bir sistem yaratmış. İnsanlar orada coin aldıklarını zannederken aslında ekranda soyut bir şeye yatırım yapmışlar. Paraları toplayıp, malesef yurt dışına kaçıyor. Bir hususu daha vurgulamam gerekiyor. Bu yatırımcılar ve mağdurlar açısından çok önemli. Kadıköy-Göztepe şirketin merkezi. Dolayısıyla alacaklarına kavuşmaları açısından tedbir talepli olarak Anadolu Mahkemeleri'nde alacak davasını açtık. Şimdi yargı bununla ilgili alacak bakımından karar verecek. Şehir dışında yaşayan mağdur vatandaşlarımız, oradan da dava açabilirler ancak süre kaybı yaşamamaları açısından bu davayı Anadolu Adliyesi'nde açmaları son derece önem taşımaktadır."

'İKİ BUÇUK MİLYON LİRAYA KADAR KAYIP YAŞAYANLAR VAR'

Önümüzdeki süreçte şirkete kayyum atanabileceğini söyleyen Keskin, "Kayyum atandığı zaman mağdur vatandaşlarımızın davalarını açmak suretiyle bir sıra oluşturulacak. Önce tedarikçiler yani bu firmaya tedarikte bulunan firmalar alacaklarına kavuşacak. Sonra sırayla diğer mağdur vatandaşlar dava açmaları durumunda sıraya girecek. Olumlu bir haber ise, hesaplarında 31 milyon lira tespiti yapıldı. Şirket bizim muhatabımız ancak ceza soruşturması ve davası kapsamında şahsın da mal varlığına gidilebilir. 5 bin liradan 2 buçuk milyona kadar kayıp yaşayan mağdurlarımız var. Bana gelen telefonlar ve mesajlar insanın canını sıkacak nitelikte. Eşinin kendisinden boşanmak istediğini söyleyen, intihar aşamasına kadar gelen, varını yoğunu buraya yatıran mağdurlar bulunmakta. Bunlar da insani olarak canımızı sıkmakta. Mağdurların hakkını sonuna kadar iş nereye varırsa varsın savunmaya devam edeceğiz" dedi.

'PARALARI SOĞUK CÜZDANA KOYUP GÖTÜRMÜŞ'

"Şahıs yurt dışına çıkarken bu hadise yoktu. Bununla ilgilir ihbar, şikayet yoktu. Dolayısıyla emniyet birimlerimiz ve yargının bu konuda yapabileceği bir husus yoktu" diyen avukat Keskin, "Seyahat özgürlüğü kapsamında dışarı çıktı. Peki bu paralarla nasıl dışarı çıktı? Teknik anlamda bir dolandırıcılık yapılıyor. Aynı zamanda bilişim suretiyle dolandırıcılık suçu kapsamına da girmekte. Mağdurlardan topladığı paraları coine çevirmek suretiyle soğuk cüzdanına koymuş. Soğuk cüzdan dediğim küçük bir flash bellek. O belleğe isterseniz 10 milyar dolar bile koyabilirsiniz. Çin'e, Amerika'ya, Avustralya'ya istediğiniz yere gidebilirsiniz. Arnavutluk Tiran'a gidiyor." diye konuştu.