TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Devlet Denetleme Kurulu’nun Türkiye Varlık Fonu’na yaptığı denetime ilişkin raporuna “Gizli” ibaresi koyması tartışıldı, muhalefet vekilleri raporun gizlenmesine tepki gösterdi. HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, fonun denetimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Paylan, fon içerisinde yer alan Milli Piyango’nun 49 yıllığına devrinin ardından gelirlerinin iki kat büyütüldüğünün açıklanmasını eleştirerek, “O İddia bayilerinin önünde gencecik çocuklar kumar oynuyorlar. Kumarı iki katı büyüttüm diyen bir Varlık Fonu var ve bunun başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Kumara karşı olduğunu söyleyen bir Cumhurbaşkanı, Allah’ın sopası yok bu şekilde, 'kumarı iki kat büyüttüm' diyor. Kamu yararını gözeten bir anlayış olsa, kumarı yarı yarıya azalttım demesi lazım. Para için yapmayacakları şey yok. Kumar haram diyorlar ama kumarı iki katına çıkarmakta beis görmüyorlar” diye konuştu.

Önder’den Soylu’ya Barış Gelsin ‘Helallik’ Kolay İş Önder’den Soylu’ya Barış Gelsin ‘Helallik’ Kolay İş

‘AKP VE MHP DENETLEME NİYETİNDE DEĞİLDİ’

Varlık Fonu’nun denetiminin yabancı şirketler tarafından yapıldığını ve bu denetimin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı denetçiler tarafından incelendiğini anlatan Paylan, “Cumhurbaşkanı kendi atadığı denetçilerle yönetim kurulu başkanı olduğu şirketi denetletiyor. Daha sonra da bu raporun üzerine gizli mührü basıyor. Üçüncü denetim yolu Meclis’in denetimi ama biz bir denetim yapamadık. Çünkü AKP ve MHP bu raporu denetleme niyetinde değildi” dedi.

Paylan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı ve maaş bağladığı denetçilerin bu denetimi yapma imkanının olmadığın ifade etti.

DENETİMİN SAATLİK ÜCRETİ 1050 LİRA

Raporun yabancı şirketlere denetletilmesinin maliyeti de yüksek. Sadece bağımsız baş denetçinin saatlik ücreti 1050 lira. HDP’li Paylan, bağımsız denetçilerin yaklaşık 600 saatlik denetim yaptığına dikkat çekerek, “Bu yılki raporda ne kadara mal olduğunu göremedik ancak geçen yılki raporda yüz binlerce dolar gibi bir rakama tekabül ediyordu. Bu yıl raporda ben faturayı göremedim” dedi.

Paylan, fona Hazine’den 1 milyar dolar aktarıldığını hatırlatarak, “8 milyar lira ile batık bir müteahhit olan Ağaoğlu şirketinin yapmakta olduğu Türkiye Finans Merkezi’ni satın aldı Varlık Fonu, yandaş şirketi kurtarmak için. Hepimizin vergilerinden ödenen kaynakları Hazine’den alıp, betona yatırmakta” diye konuştu.

SADECE OFİS MALZEMELERİNE 1 MİLYON 29 BİN LİRA

Edinilen bilgiye göre Varlık Fonu'nda bilgisayar, yazıcı vb. ofis malzemeleri için 1 milyon 29 bin 972 lira, lisans ve yazılım hakkı için 1 milyon 10 bin 104 lira harcanırken, hizmet alımına 2 milyon 445 bin 154 lira verildi. Ayrıca araç ve bina kirası için 4 milyon 876 bin 763 lira harcandı. Fonun kısa vadeli ticari borcu 4 milyon 69 bin 323 lira ve kısa ve uzun vadeli kiralama işlemlerinden borcu 5 milyon 61 bin 927 lira. Paylan, bu miktardaki harcamaların buzdağının görünen yüzü olduğunu belirterek, fon yöneticilerinin bakış açısını “Ben milyarlarca lirayı yönetiyorum, elbette lüks binada oturacağım” diye açıkladı.

Devlet Denetleme Kurulu’nun yaptığı denetimin sadece yerindelik denetimi olduğun vurgulayan Paylan, “Buralar arpalığa çevrilmiş mi, batık krediler o raporlarda gözükmüyor. Bu yüzden de Varlık Fonu da yatırım yapılamaz notuna sahip” diye ekledi.