HDP sözcüsü Ebru Günay, yeterli olmasa da Kürtçe seçmeli derslerin bir fırsat olduğunu belirterek ailelere çocukları için 21 Ocak'a kadar Kürtçe seçmeli dersleri tercih etmeleri çağrısında bulundu.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Genel Merkezinde düzenlenen haftalık basın toplantısında, çocuklara Kürtçe ders verdiği için İran tarafından hapse mahkum edilen Zara Muhammedi’den örnek vererke, İran gibi Türkiye’de de Kürtçe eğitim yasak olduğunu söyledi.

“Fakat Kürtler her yerde kendi diline sahip çıkıyor” diyen Günay, Muhammedi’nin hapse girmeden önce mahkeme önünde, ünlü Kürt şair Qani'nin, “Umudunu cezaevlerine bağlayan düşmanların kül başına” sözlerini yineledi.

Günay, “Kürtçenin eğitim dili olması için her zaman bir HDP çabası, Kürtlerin bir duruşu olmuştur. Talep ve çağrımız anadilde eğitim içindir. Ne yazık ki bu talep Türkiye'de kabul görmedi. Ama Kürtçe seçmeli ders imkanı var. Kürtçe için seçmeli derslerin yeterli olmadığını biliyoruz ama bu bir fırsattır. Dersleri birlikte seçersek daha iyi olacak. Aileler ve ebeveynler çocukları için 21 Ocak'a kadar Kürtçe seçmeli dersleri tercih etmeli. Tüm aileleri ve öğrencileri şu çağrıyı yapıyorum: Kürtçe derslerini seçin” dedi.

Son gün 21 Ocak

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022'de başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan: "Türkiye'de hayvan popülasyonu azalıyor" DEVA Partisi Lideri Ali Babacan: "Türkiye'de hayvan popülasyonu azalıyor"

Bazı okullar, online olarak yapılan başvuruları da kabul ediyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Seçmeli dersler için takvim işlerken, aralarında aydın, yazarların da olduğu çok sayıdı ikişi ve kuruluş, Kürtçe seçmeli derslerin tercih etmesi çağrısında bulundu.

Seçmeli derslerin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin başvurması gerekiyor. 10 öğrencinin başvurması halinde sınıf açılmak zorunda ve ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam ediliyor.