Hakkari'de Ani Sıcaklık Düşüşü Nedeniyle Gizli Buzlanma ve Don Uyarısı Hakkari'de Ani Sıcaklık Düşüşü Nedeniyle Gizli Buzlanma ve Don Uyarısı

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Hakkari eski Belediye Eşbaşkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi ile dönemin 20 belediye meclis üyesi hakkında açılan davanın 5'inci duruşması 19 Şubat’ta Hakkari 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Mahkeme, Eşbaşkan Hatipoğlu’nun Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nden Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildiği sırada darp edilerek çıplak aramaya maruz kalmasından kaynaklı ek süre talebini kabul ederek, 6’ncı duruşmayı bugüne ertelemişti.

3 AKP’Lİ DE YARGILANIYOR

Eşbaşkanlık sisteminin gerekçe gösterildiği davada, Eşbaşkan Nurullah Çiftçi hakkında “zimmet” ve “kamu görevini usulsüz üstlenme” iddialarıyla ceza isteniyor. Yine, Eşbaşkan Hatipoğlu ve 20 belediye meclis üyesi “zimmet” iddiasıyla suçlanıyor. Söz konusu iddia ile yargılananlar arasında AKP’li H.D. ve N.A. ile şu an kayyım yönetimindeki belediyede Özel Kalem Müdürü olan AKP’li İ.Ö.’nün de olduğu öğrenildi.

İDDİALAR

İddianamede, Hakkari Belediye Meclisi’nin 17 Temmuz 2014 tarihli olağanüstü oturumunda oy birliği ile BDP Belediye Eş Başkanlığı Çalışma Yönetmeliği'nin kabul edilmesi ve Nurullah Çiftçi'ye eşbaşkanlık görevinin verilmesi suç olarak gösteriliyor. İddianamede, Çiftçi’nin “hukuka aykırı meclis kararıyla” eşbaşkan seçildiği, her ay düzenli olarak aldığı maaş ile “kamu zararına” neden olduğu ve ödemelerin “yasal dayanağının” olmadığı iddia ediliyor.

KARARI İNKAR ETTİ

Davada yargılanan AKP’li meclis üyeleri, bugüne kadar görülen duruşmalarda haklarındaki iddiaları reddetti. Sanıklardan İ.Ö., davanın ilk duruşmasında yaptığı savunmada “oy birliği” ile alınan kararda imzasının olmadığını iddia ederek, “Eş başkanlık yönetmeliği dağıtılmadı, eş genel başkanlık adı altında söz konusu durumu manipüle edip durumu açıkladılar ancak biz durumu kabul etmeyeceğimizi ve değerlendirip daha sonra buna ilişkin karar vereceğimizi söyledik” şeklinde kendisini savundu.

AKP’Lİ ÜYE: VARDIK AMA YOKTUK

Diğer AKP’li üyelerin de kararda imzasının bulunmadığını ileri süren İ.Ö., “Ben söz konusu kararın soruşturma esnasında tebliğ edildiğini gördüm. Söz konusu kararda herhangi bir katılımımız yoktur, oturuma katıldık, oturuma katıldığımıza ilişkin imza vardır, ancak bu oturumda herhangi bir karara iştirakımız yoktur, yönetmelik okunmadı, buna ilişkin meclis karar defterinin bir örneğini de dosyaya sunuyorum. Benim anlatmak istediğim her ne kadar oturuma katılan üye olarak ismimiz geçse de karar biz yokken alınmıştır. Ancak karara oy birliği şeklinde geçmiştir. Eş başkan seçilmiş olsa dahi eş başkana maaş ödenmesi için meclis kararı alınması gerekir bu yönde bir karar yoktur biz de bu kararda yokuz” ifadelerini kullandı.

İ.Ö., savunmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Ben şehit ailesiyim, iki kardeşim şehittir, babam da gazidir, bizim bu yönetmeliğe imza atmamız gibi bir şey söz konusu olamaz.”

OY KULLANMIŞ İSEM DE…

Kararda imzaları bulunan AKP’li H.D. ile N.A. da benzer iddialarda bulunarak, eşbaşkanlığa onay vermediklerini ileri sürdü. AKP’li N.A., savunmasında toplantıya katıldıklarını belirterek, “(…) Çekimser olarak oy kullandık diye hatırlıyorum, evet oyu kullanmış isem de anladığım kadarıyla başkan olmadığında başkana vekalet edecek kişinin seçimi ile ilgili karar aldığımızı düşündüğümüz içindir. H. ve İ.’nin ne oy kullandığını hatırlamıyorum” şeklinde savunma yaptı.

Her 3 AKP’li ismin de savunmalarında "Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması'nı (HAGB)" kabul etmesi dikkati çekti.

MA / Gökhan Altay