DEM parti Hakkari Seçim Komisyonu, 13-14 Ocak tarihlerinde yapılan halk oylaması sonrası aday adayları üzerinden yürütülen tartışmalara dair açıklama yaptı.

Yazılı bir açıklama yapan Dem Parti Hakkâri il örgütü şu ifadelerde bulundu;

‘’31 Mart 2024’te yapılacak olan yerel seçimler öncesinde partimiz demokrasi tarihine geçecek bir kararla 90’a yakın merkezde, 100 binin üzerinde delegenin katılımıyla adaylarını ön seçimle belirleme kararı almış ve bu kararı Türkiye siyasetine örnek olacak demokratik bir anlayış ile uygulamıştır. Halkımızın iradesinin en geniş şekilde yansıması için büyük bir titizlikle yürütülen ön seçim sürecinin sonucunda eş başkan adaylarımız belirlenmiştir. Hakkâri’de de ön seçim süreci demokratik, şeffaf ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmiştir. Fakat kamuoyunda gerçekliği olmayan bilgiler ve manipülasyonlar yer almaktadır. Doğru bilgileri aktarmak adına bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Türkiye siyasi tarihinde bir ilk olan; yerel eğilim yoklaması için yaklaşık 2 aydır partimizin ilgili birimleri çok yoğun çalışarak ön seçim çalışmaları yürütüyor.

Hakkarili Yakup Karaman yetkililerden kızının tedavisi için yardım bekliyor Hakkarili Yakup Karaman yetkililerden kızının tedavisi için yardım bekliyor

Seçim yönergemizde yer alan maddeler şeffaf bir biçimde tüm aday adayları ile sürecin her aşamasında paylaşılmış olup aday adaylarının önerileri alınmış ve bilgilendirmeler yapılmıştır. Ön seçimin nasıl yapılacağı, birinci turda salt çoğunluk sağlanmazsa ikinci tura gidileceği, delegelerin kimlerden oluştuğu ve delege listesinin askıya asılacağı, eklenecek delege olursa tutanak altına alınacağı ve aday adayların bilgisine sunulacağı bilgilendirmelerinin olduğu seçim yönergemiz defalarca yapılan toplantılarla duyurulmuştur. Tüm aday adayları bu seçim yönergesi konusunda bilgilendirilip kendi seçim propagandalarını da seçim gününe kadar yapmışlardır. Her adayın eşit şartlarda girdiği seçim işleyişini kabul etmiş ve herhangi bir itiraz olmamıştır. Delegelerin hangi bölgeler ve pozisyonlar için oy kullanacağı kendileriyle ve aday adaylarıyla paylaşılmıştır. Aday adaylarımız da bu çerçevede 2. turun yapıldığı güne kadar çalışmalarını demokratik olgunlukla yürütmüşlerdir.


Partimizin temel uygulamalarından biri olan eş başkanlık sistemi detaylıca anlatılmış, yapılan mülakatlarda aday adaylarının eş başkanlık sistemiyle ilgili yaklaşımları değerlendirmeye alınmış, bütün aday adayları sistemle ilgili olumsuz bir düşüncelerinin olmadığını bildirmişlerdir. Fakat ön seçime katılan aday adaylarından birinin “başkan” ve “eş başkan” kavramlarını birbirinden ayırdığı, aralarında hiyerarşik bir ilişki varmış gibi ele aldığı yaklaşımı basına yansımıştır. Eş başkanlık sisteminin partimizin temel ilkelerinden biri olduğu ve bu konuda hiçbir şekilde taviz verilmeyeceği bilinmelidir.


Ön seçim sürecine yönelik itirazlarını basın önünde dile getiren aday adayı Şükrü ÇALLI; İl seçim komisyonumuza ön seçimden sonra itiraz dilekçesini göndermiştir. Yapılan incelemeler sonucunda yaptığı itirazın hiçbir maddi dayanağı olmadığı kararına varılmış ve bu karar kendisine tebliğ edilmiştir. Fakat ÇALLI, yaptığı basın açıklamasında partimizi şaibe altında bırakacak şekilde farklı bilgiler vermiştir. Ön seçimin iki turunda da koşullar aynı olmasına rağmen birinci tura herhangi bir itiraz yapılmazken ikinci tura itiraz edilmesinin tutarsızlığına dikkat çekiyor, takdiri halkımıza bırakıyoruz.


İki turlu seçim sistemlerinin doğası gereği 2.tur da adaylar arası oy geçişlerinin olacağı olağan durumlardır. Ön seçimlerin yapıldığı bölgelerin çoğunda ilk tura göre farklı delege tercihleri olmuştur.

Bu durumda çoklu aday adayı tercihlerinin iki aday arasında ki delege tercihi sonucudur.

Kendimizi ve kentimizi yönetelim tercihi yapan delegasyonun ortaya koyduğu irade partimiz için esastır.

Bu anlayışla hareket eden il örgütümüz örnek teşkil edecek hazırlıklarla Hakkari ön seçimini sonlandırmıştır.


Seçimden sonra yapılan itirazları da seçim yönergesi çerçevesinde cevaplandırmış olup gerekli tebligatlar itiraz ve şikayet mevzuatına göre yapılmıştır.

Halkımızın şunu bilmesini isteriz ki, aday adaylığı kabul edilip delegasyon önüne çıkarılan tüm aday adaylarımız eşit şartlarda yarışmışlardır.

Seçimin her iki turu da seçim yönergemizin ilgili maddeleri kapsamında yapılmış olup, kazanan ve kaybeden adayların teşekkür konuşmalarıyla sonlanmıştır.

Böylesine demokratik bir yarış içinde iradesini ortaya koyan değerli Hakkari halkını demokratik olgunluğundan dolayı DEM Parti İl örgütü adına tebrik ediyoruz.

Partimize başvuru yapan ve eş başkanlık adaylığı için ön seçime giren bütün aday adayları bizim için değerlidir. Bununla birlikte DEM Parti’nin mirasçısı olduğu gelenek ve temsil ettiği anlayış seçimlerin, adayların, makam koltuklarının çok daha ötesindedir. Hiçbir şahıs partimizin değerlerinin üzerinde değildir ve kendini dayatamaz. Siyasi iktidarın halkımızın özgürlük mücadelesini geriletmek için özel savaş politikaları dahil her türlü kirli yöntemi kullandığı bir süreçte hepimizin görevi partimize ve siyasi irademize sahip çıkmak, özgürlük mücadelemizi büyütmektir. Bu anlayışla, ön seçime giren bütün aday adaylarımıza teşekkür ediyor, 31 Mart’ta gasp edilen belediyelerimizi tekrar kazanarak kayyum düzenine son vereceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.