Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Kent genelinde ve ülke genelinde çocukların erken yaşta iş hayatına atılmasının getirdiği hak ihlallerine dikkat çeken baro yönetimi, çocuk işçiliğinin her türüne karşı hukuki ve toplumsal mücadelenin kararlılıkla süreceğini duyurdu.

"Çocuk İşçiliği Sadece Ekonomik Bir Sorun Değildir"

Baro binasında paylaşılan açıklamada, çocukların en temel hakları olan eğitim, oyun ve sağlıklı gelişim imkanlarından mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Çocuk işçiliğinin toplumsal boyutuna değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çocuk işçiliği yalnızca ekonomik bir sorun olarak görülemez; bu durum doğrudan en temel çocuk haklarının açık bir ihlalidir. Çocukların ağır ve güvencesiz çalışma koşullarına maruz bırakılması, onların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini baltalayarak geleceklerini ellerinden almaktadır. Çocukların yeri fabrikalar, tarlalar ya da sokaklar değil; güvenli oyun alanları ve okul sıralarıdır."

Ortak Mücadele ve Seferberlik Çağrısı

Açıklamada, çocuk işçiliğiyle mücadelenin sadece tek bir kurumun görevi olmadığı, başta kamu kurumları olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve toplumun tüm kesimlerinin bu konuda ortak bir sorumluluk taşıdığı ifade edildi. Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi, yayımladığı bildiriyi şu kararlı sözlerle noktaladı:

Hakkari’de kadınlar şiddete karşı yürüdü
Hakkari’de kadınlar şiddete karşı yürüdü
İçeriği Görüntüle

"Çocuk işçiliğinin her türüne karşı kararlılıkla mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. Çocukların çalıştırılmadığı, sömürülmediği, eğitim ve oyun haklarından mahrum bırakılmadığı aydınlık bir gelecek inşa edene kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz."

Hakkari Barosu'nun, çocuk haklarının korunması ve kentteki çocuk işçiliği oranlarının sıfıra indirilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde saha taramalarına ve farkındalık yaratacak eğitim seminerlerine başlayacağı öğrenildi.