Hakkâri’de yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullardaki öğretmen eksikliği ve taşımalı eğitim sorunları yeniden gündeme gelirken, merkeze bağlı Geçitli köyünde görev yapan ücretli öğretmenlerle ilgili velilerin eleştirileri tartışma yarattı.
Geçitli’de bazı veliler, köy okulunda görev yapan ücretli öğretmenlerin tamamının Geçitli nüfusuna kayıtlı kişilerden oluştuğunu iddia ederek, durumun öğrenciler üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Ücretli öğretmenlere karşı kişisel bir sorunlarının olmadığını belirten veliler, asıl kaygılarının eğitim sürecindeki öğretmen-öğrenci ilişkisi olduğunu ifade etti.
Veliler, “Köyümüzde görev yapan ücretli öğretmenlerden şikâyetçi değiliz. Keşke tamamı kadrolu olarak atanmış olsaydı. Ancak öğrencilerimiz açısından eğitim sürecinin sağlıklı yürütülüp yürütülmediği konusunda kaygılarımız var” dedi.
Özellikle öğretmenlerin köyden olması nedeniyle öğrencilerin öğretmenlerle olan yakınlığının ders disiplinini etkilediğini savunan veliler, çocuklarının verilen ödevleri yapmaması konusunda örnekler verdi.
Veliler, “Çocuklarımıza ‘Ödevlerinizi yapın, derslerinize çalışın’ dediğimizde, ‘Bir şey olmaz, öğretmen akrabamızdır, komşumuzdur, dayımızdır’ gibi cevaplar veriyorlar. Bu durum zamanla öğrencilerin ders sorumluluğunu ikinci plana atmasına ve çalışma alışkanlıklarının zayıflamasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
Yaşanan durumu “trajikomik” olarak nitelendiren veliler, öğretmenlerin köyden olmasına değil, öğrencilerin eğitim disiplininin zarar görmesinden endişe ettiklerini vurguladı.
Veliler, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün öğretmen açığını ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalıştığını belirterek, özellikle merkez okullarındaki branş öğretmeni eksikliğinin de veliler arasında tartışma konusu olduğunu ifade etti.
Geçitli’deki veliler, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve öğrencilerin daha nitelikli eğitim alabilmesi amacıyla okulun öğretmen ihtiyacının yeniden değerlendirilmesini istedi.
Veliler, Hakkâri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne çağrıda bulunarak, “Bizim talebimiz kimsenin mağdur edilmesi değil. Öğrencilerimizin eğitim hakkının en sağlıklı şekilde karşılanmasıdır. Bu çelişkiye çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.






