Gazeteci Ruşen Takva’nın Hakkari MHP İl Başkanı Fatih Özbek’in silahlı saldırıya karıştığına yönelik bir paylaşımı nedeniyle ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma’ suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Hakkari 1. Asliye Mahkemesinde görüldü.

Milletvekili Parlak Hakkari'nin yollarını meclis gündemine taşıdı Milletvekili Parlak Hakkari'nin yollarını meclis gündemine taşıdı

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP İl Başkanı Fatih Özbek’in silahlı saldırıya karıştığına dair bir paylaşımı nedeniyle Takva hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 217/A maddeli ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla hazırladığı iddianame kabul edilmişti.

İlk duruşması 19 Temmuz’da görülen davanın karar duruşması ise bugün Hakkari 1. Asliye Mahkemesinde görüldü.

Savcının Takva hakkında hazırladığı mütalaa okundu. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 217/A maddeli ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçundan cezalandırma talep edilen mütalaaya karşı Ses ve Görüntü sistemi (SEGBİS) üzerinden savunma yapan Gazeteci Ruşen Takva yaptığı paylaşımların gazetecilik faaliyeti kapsamında olduğunu belirterek beraatını istedi.

İddia makamının hazırladığı mütalaayı kabul etmediğini belirten Gazeteci Takva, “Her ne kadar mütalaada yaptığım paylaşım üzerine sokakların karıştığı ileri sürülse de kaynaklarımdan aldığım bilgi üzerine sokaklar karıştığı için her gazetecinin yapması gereken mesleğimin gereğini yerine getirdim” dedi.

Takva’dan sonra söz alan Avukat Burcu Şeber ise iddia makamının hazırladığı mütalaayı kabul etmediklerini ifade ederek müvekkili Ruşen Takva’nın ülkede ve uluslararası basında saygın ve ödül alan bir gazeteci olduğuna dikkat çekti.
Mütalaanın siyasi Saikler ile hazırlandığını bildiren Avukat Şeber, “Burada mesleki faaliyetler mahkeme konusu olmuş.

Mahkeme heyetinden kanaat oluşturması bekleniyor. Oysa olay günü Twitter’den yapılan paylaşım dizilerine bakıldığın aslında müvekkilim müştekiyi koruyan bir refleks ile hareket etmiş. Müvekkilim hakkında isnat edilen suçun kamu barışını bozmaya elverişli bir durum oluşmamıştır. Müvekkilim yalnızca gazetecilik faaliyeti yerine getirdiği için beraatını talep ediyorum” diye konuştu.

Mahkeme başkanının son sözünü sorduğu Gazeteci Ruşen Takva, Gazetecilik faaliyeti yerine getirirken böyle bir dava ile karşı karşıya kaldığı için üzüntülü olduğunu belirtti.
Hakkari Valiliği tarafından olay günü yapılan açıklamayı eleştiren Takva beraatını istedi.
Mahkeme olay günü Gazeteci Ruşen Takva tarafından Twitter’da yapılan paylaşımda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı gerekçesi ile Takva’nın beraatına karar verdi.
Ne olmuştu?

Takva, Aralık 2022’de Twitter’da İl Başkanı Fatih Özbek’in Hakkari’de bir kişiyi silahla yaralama olayına karıştığını, sonrasında ise Özbek’in akrabası olan koruması İsmail Aslan’ın teslim olduğu bilgisini içeren bir iddiayı paylaşmıştı. Takva söz konusu tweetinde “Hakkari MHP İl Başkanının çarşı ortasında bir kişiyi silahla vurdu iddiası sonrası kent merkezi karıştı ve esnaf kepenk kapattı. Olaydan sonra MHP İl Başkanının hem akrabası hem yakın koruması ‘ben vurdum’ diyerek teslim oldu. Soruşturma sürüyor” diye yazmıştı.