Ekatkimerini gazetesinin haberine göre, Macron, anlaşmanın güvenlik alanındaki işbirliğini güçlendirdiğini ve her iki ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya yardımcı olduğunu söyledi.

Agence-France Presse'e göre, anlaşma iki ülkenin Akdeniz'deki ortak çıkarlarını savunmasına yardımcı olacak. Ajans, anlaşma için “Avrupa stratejik özerkliğine doğru atılmış cesur bir ilk adım” yorumu yaptı.

Reuters, "Avrupa güvenliğine, Avrupa'nın stratejik özerkliği ve egemenliğinin güçlendirilmesine ve dolayısıyla uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunuyor" dedi.

İmza töreninin ardından aynı basın toplantısında konuşan Mitsotakis, anlaşmanın “ekonomik gücüne eşit” “özerk” Avrupa savunmasının önünü açtığını söyledi: “AB ve NATO çerçevesini aşan Yunan-Fransız dostluğunu pekiştiriyor.”

Mitsotakis, Fransa ile yapılan anlaşmanın, Avustralya ile denizaltı anlaşması konusunda Paris ve Washington arasında gerilimin ardından Yunanistan ile ABD arasında şu anda müzakere edilmekte olan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasını etkilemeyeceğini vurguladı.

Federe Kürdistan Bölgesi Parlamento Seçimlerinin Sonuçları Açıklandı Federe Kürdistan Bölgesi Parlamento Seçimlerinin Sonuçları Açıklandı

Yunan Başbakan, ayrıca Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki Yunan toprak hakları konusundaki mücadeleleri sırasında “2020 yazındaki zor zamanlarda Fransa bizim yanımızda oldu” hatırlatmasında bulundu.

Fransız Savunma ve Dışişleri Bakanları Florence Parly ve Jean-Yves Le Drian ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’nda katıldığı törenle imzalanan anlaşma, Yunanistan'ın Fransız yapımı son teknoloji ürünü üç fırkateyn satın almasını, dördüncüsü opsiyonlu ve teslim tarihinin 2025 ile 2026 arasında olmasını öngörüyor.

Fırkateynler Yunanistan'ın Fransa’dan alacağı jetlerle de uyumlu olacak. Atina bu yıl Fransa’ya 24 adet Dassault yapımı Rafales sipariş etti.

Paris’te imzalanan anlaşma ayrıca bir ülkenin saldırı durumunda diğerinin yardımına gelmesini şart koşuyor.

Bir Yunan hükümet kaynağı Reuters'e, anlaşmanın yaklaşık 3 milyar avro (3.51 milyar dolar) değerinde olduğunu söyledi.

Üç birinci sınıf fırkateyn için Salı günü Yunan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ile üretici firmalar Naval Group Pierre Eric Pommellet ve MBDA Eric Beranger arasında bir mutabakat zaptı imzalandı.

“FDI HN fırkateyni, ASTER 30 B1 ve Exocet MM40 Block 3c füzelerini tedarik edecek Naval Group, Thales ve MBDA'nın en iyi teknolojilerini birleştiriyor” denilen haberde, bu gamilerim aynı zamanda Avrupa ve NATO filolarıyla da uyumlu çalışabilir olacağı belirtiliyor.